Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ο στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, θέτοντας τέλος στα πολύμηνα σενάρια. «Η χώρα απειλείται από τρομοκράτες» τόνισε.

Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο και η εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες και την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή.

Ο στρατάρχης που κατείχε τις θέσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού, του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το στράτευμα, προκειμένου να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, ως πολίτης.

«Σήμερα σας μιλώ για τελευταία φορά με στρατιωτική στολή» είπε ο στρατάρχης Σίσι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητα του.

Ο Σίσι, που θα κλείσει τα 60 του χρόνια τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει «θαύματα» και κάλεσε τους Αιγύπτιους να εργαστούν σκληρά για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα.

Ο στρατάρχης, ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου του 2013, έπειτα από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων που είχε επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ανέφερε επίσης ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα την οποία απειλούν «οι τρομοκράτες» και ότι θα εργαστεί για να μετατρέψει την Αίγυπτο σε μια χώρα «χωρίς φόβο».

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση φέρει τον Σίσι να συγκεντρώνει το 51% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο.

Στην αναμέτρηση αυτή πάντως δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής υποψήφιοι που ανήκουν στην (πολυπληθέστατη) Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η μεταβατική κυβέρνηση έθεσε εκτός νόμου χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση.