Με τις παρεμβάσεις στην αγορά του γάλακτος να συνεχίζουν να πυροδοτούν το κλίμα εντός και εκτός κυβέρνησης αναμένεται να κατατεθεί στην ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αγορά με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Την περασμένη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων μια πρόταση, ως ύστατη προσπάθεια να πειστεί η κυβέρνηση και να μην προχωρήσει στην απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος και ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να μεσολαβήσει μεταφέροντας την πρόταση αυτή στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι αγελαδοτρόφοι προτείνουν: τη δημιουργία μιας κατηγορίας γάλακτος, η οποία θα ονομάζεται «Γάλα Ημέρας». Το γάλα που θα χρησιμοποιείται, θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται στην Ελλάδα εντός 24 ωρών ενώ θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και όχι 2 ημέρες όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα. Επίσης να ύπαρξει μια δεύτερη κατηγόρια αυτή του «Γάλακτος Χαμηλής Παστερίωσης», με διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες. Μάλιστα στα προϊόντα αυτά να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης που χρησιμοποιείται.

Ωστόσο η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ότι κάθε γαλακτοβιομηχανία θα μπορεί να παράγει παστεριωμένο γάλα και η διάρκεια της ζωής του θα καθορίζεται με ευθύνη της. Επιπλέον θεσμοθετείται μια νέα κατηγορία που θα ονομάζεται «γάλα ημέρας» και θα έχει διάρκεια ζωής συνολικά τρεις ημέρες, από τη συλλογή, την παστερίωση έως και την κατανάλωση.

Αλλες ρυθμισεισ που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι:

* Η απελευθέρωση στις τιμές των μη λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και των ξενόγλωσσων και των σχολικών βοηθημάτων.

* Πώληση του ψωμιού βάση της αναγραφόμενης τιμής ανά κιλό.

* Κατάργηση της υποχρεωτικής γνωστοποίησης και λήψης άδειας προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για την κυκλοφορία κάθε νέου απορρυπαντικού.

* Απλοποίηση της λειτουργίας των εργαστηρίων εντός κρεοπωλείων.

* Αλλαγές στην αγορά δομικών υλικών όπως η κατάργηση ελάχιστης χωρητικότητας για τα σιλό αποθήκευσης τσιμέντου, κατάργηση υποχρέωσης των κέντρων διανομής τσιμέντου να διατηρούν διαφορετικούς χώρους παραλαβής και αποθήκευσης κ.α.

*Αρση περιορισμών στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, π.χ. στις εθνικές οδούς ή μεταξύ πρατηριούχων, παροχή δυνατότητας σε κατόχους άδειας λιανικού εμπορίου καυσίμων να πωλούν και σε άλλα πρατήρια.