Τον πρώτο νεκρό συνάδελφό τους, που δολοφονήθηκε από βαρυποινίτη κρατούμενο στις φυλακές του Μαλανδρίνου, μετρούν από χθες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό ζητούσαν επανειλημμένα την ενίσχυση του προσωπικού φύλαξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού κρατουμένων σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος, σύμφωνα με τις πρώτες χθεσινές πληροφορίες, φέρεται μάλιστα ότι είχε στα χέρια του ένα σημείωμα με απειλητικό περιεχόμενο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, το οποίο εξετάζεται στο πλαίσιο της προανάκρισης που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ. Με τρία χτυπήματα ο αλβανός βαρυποινίτης Καρέλι Ιλια δολοφόνησε τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη, την ώρα της συνήθους καταμέτρησης των κρατουμένων, λίγο πριν οδηγηθούν δηλαδή στα κελιά τους χθες το μεσημέρι. Ολα έγιναν αιφνιδιαστικά μέσα σε λίγα λεπτά, την ώρα που σύμφωνα με τον κανονισμό των φυλακών γινόταν όπως κάθε μεσημέρι η καταμέτρηση των κρατουμένων. Τότε ο αλβανός βαρυποινίτης Ιλια φέρεται ότι με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι χτύπησε πρώτα στην πλάτη και μετά στον λαιμό και τη μύτη το θύμα του.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση εις βάρος του σωφρονιστικού υπαλλήλου σήμανε αμέσως συναγερμός στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμφισσας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής της δολοφονίας, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ανέφεραν ότι άκουσαν τον βαρυποινίτη να λέει ότι αφού δεν τον αφήνουν να βγει από τη φυλακή «θα πάρω μαζί μου έναν από εσάς», εννοώντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ. Ενας από τους υπαλλήλους που ανήκει στην εξωτερική φρουρά των φυλακών Μαλανδρίνου, ο οποίος κλήθηκε να επέμβει στην πτέρυγα όπου δολοφονήθηκε ο υπαρχιφύλακας, μίλησε στα «ΝΕΑ» για το τραγικό συμβάν θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ζήτησαν τη δική μας συνδρομή κατά τις 12.15. Μπήκαμε στην πτέρυγα τέσσερα άτομα: ο αξιωματικός υπηρεσίας και τρεις φρουροί. Εκεί βρήκαμε τον υπαρχιφύλακα μαχαιρωμένο» είπε. «Οι κρατούμενοι ήταν ήσυχοι. Εκείνοι έδωσαν το όνομα του δράστη, έγινε έρευνα στο κελί του και βρέθηκε το μαχαίρι. Είχαν εμπιστοσύνη οι φύλακες στους κρατουμένους αυτής της πτέρυγας. Δεν τους είχαν δημιουργήσει άλλοτε προβλήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μαλανδρίνου κρατούνται συνολικά 500 άτομα, ενώ το προσωπικό φύλαξης ανέρχεται σε περίπου 70 άτομα. Χθες μάλιστα, λόγω της αργίας της εθνικής επετείου υπολογίζεται ότι είχαν βάρδια μόλις 35 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αντιστοιχώντας δηλαδή ένας για κάθε 14 κρατούμενους.

Την ίδια ώρα το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκές φυλακές είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος ανά τρεις κρατουμένους, ενώ το αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας κρατούν και σε αυτήν την περίπτωση οι φυλακές του Κορυδαλλού. Σε αυτές έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες ένας σωφρονιστικός υπάλληλος αντιστοιχεί σε 300 κρατουμένους! Με βάση τον ισχύοντα νόμο πάντως, οι εξωτερικοί φρουροί βοηθούν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι οι μόνοι άλλωστε που φορούν αλεξίσφαιρα και είναι εξοπλισμένοι και με κλομπ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου μετά την είδηση του θανάτου του υπαρχιφύλακα εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια «και την αμέριστη συμπαράστασή μου στην οικογένεια του υπαρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου, Γιώργου Τσιρώνη, ο οποίος δολοφονήθηκε αποτρόπαια σε ώρα καθήκοντος». Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Η Ελληνική Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει την αντεγκληματική πολιτική της. Το Κράτος Δικαίου θα λειτουργήσει και οι πολίτες θα αισθάνονται ότι ζουν σε ασφαλή και ευνομούμενη χώρα. Συνεπώς, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, στοχεύουμε στην εμπέδωση της νομιμότητας, στην ασφάλεια των πολιτών και στην προστασία της ακεραιότητας του προσωπικού των φυλακών».

nΥπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο (16 Μαρτίου) οι φυλακές Μαλανδρίνου βρέθηκαν επίσης στην επικαιρότητα λόγω της απόπειρας απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι και του θρίλερ που ακολούθησε. Ζωσμένος, όπως ισχυριζόταν, με εκρηκτικά ο βαρυποινίτης μαζί με δυο συνεργούς του είχε κρατήσει για 24ώρες ομήρους κλεισμένους στο φρουραρχείο των φυλακών πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ο Ριζάι σε μια απόπειρα απόδρασης έπιασε ομήρους τους σωφρονιστικούς και απειλώντας ότι κρατούσε χειροβομβίδα και ότι ήταν ζωσμένος με ισχυρά εκρηκτικά ζητούσε να παραχωρηθεί αυτοκίνητο σε αυτόν και στους συνεργούς του για να διαφύγουν στον περιβάλλοντα χώρο. Αποδείχθηκε ότι τα δήθεν εκρηκτικά ήταν ένα τρανζίστορ… καμουφλαρισμένο.

Θύμα και θύτης

Γιώργος Τσιρώνης

Πατέρας δύο παιδιών, με καταγωγή από το Αγρίνιο ήταν ο 46χρονος υπαρχιφύλακας. Εργαζόταν τουλάχιστον 14 χρόνια στην υπηρεσία και είχε διατελέσει υπάλληλος και στον Κορυδαλλό. Συνάδελφός του στο Μαλανδρίνο λέει στα «ΝΕΑ» ότι «έκανε πάντα ό,τι προβλέπει ο κανονισμός και ποτέ δεν έκανε χάρες σε κρατουμένους».

Καρέλι Ιλια

Ο βαρυποινίτης είχε στο ποινικό του μητρώο ποινές συνολικής κάθειρξης 20 ετών για σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, παράνομη είσοδο στη χώρα και ψευδή βεβαίωση. Οι πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία του εντός των φυλακών παρέμεναν συγκεχυμένες μέχρι χθες το βράδυ.