Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη κυβερνήσεων και πολιτών, μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA)των ΗΠΑ .

Οι δηλώσεις του Ομπάμα από τη Χάγη, έρχονται λίγο πριν η αμερικανική κυβέρνηση παρουσιάσει σχέδιο που θα θέσει τέλος στη μαζική συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε βέβαιος ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατασκοπεύουν τα προσωπικά στοιχεία των ολλανδών, αμερικανών και γερμανών πολιτών, πρόσθεσε, πάντως, ότι αναγνωρίζει πώς υπάρχει το ενδεχόμενο κατάχρησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να προτείνει στο Κογκρέσο να εξετάσει και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του προγράμματος ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων και της πρακτικής της συλλογής δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών για πέντε χρόνια, προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν τα δεδομένα αυτά για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να προτείνει να διατηρούνται τα δεδομένα για 18 μήνες, όπως ορίζεται ότι πρέπει να κάνουν οι τηλεφωνικές εταιρείες.

Το σχέδιο παρουσίασαν πρώτοι οι New York Times. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η πρόταση αυτή ικανοποιεί τις ανησυχίες των πολιτών ότι η κυβέρνηση έχει υπό τον έλεγχό της τα δεδομένα.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα έχουν κριθεί αναγκαίες μετά την αμήχανη θέση, στην οποία βρέθηκαν οι ΗΠΑ όταν αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούσαν πολίτες, πολιτικούς και ξένους ηγέτες.