Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από την καταστροφική κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ανήλθε στους 16, ενώ οκτώ ακόμη πτώματα πιστεύεται ότι έχουν εντοπιστεί κάτω από τις λάσπες και τα συντρίμμια.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε το Σάββατο όταν η πλαγιά ενός βουνού, στην επαρχία Σνόχομις, υποχώρησε, πέφτοντας πάνω σε κατοικίες, την εθνική οδό και ένα ποτάμι που βρίσκεται στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή» δήλωσε ο Τράβις Χοτς, αρχηγός της πυροσβεστική. «Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι θα καταφέρουμε να βρούμε ανθρώπους που είναι ακόμα ζωντανοί. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει από το Σάββατο κανέναν ζωντανό», είπε.

Τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press ανέφερε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι ανασύρθηκαν δυο ακόμη πτώματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 16.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε το ίδιο πρακτορείο, τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει άλλα οκτώ πτώματα κάτω από τα συντρίμμια και τη λάσπη.Εαν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες οι νεκροί θα φτάσουν τους 24.

Ταυτόχρονα, η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναφέρονται ως αγνοούμενοι έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι ο αριθμός των θυμάτων πιθανόν να σημειώσει δραματική άνοδο.

Το Σάββατο μια ολόκληρη πλαγιά ενός λόφου στην αγροτική κοινότητα του Όσο, στα βορειοανατολικά του Σιάτλ, κατέρρευσε, μετά τις βροχές, σε έναν παρακείμενο ποταμό, προκαλώντας μια καταστροφική κατολίσθηση.

Περίπου 35 σπίτια θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη, δήλωσε σήμερα ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης της κομητείας του Σνοχόμις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός από ελικόπτερο, οι οποίες είναι συνταρακτικές, δείχνουν ένα λόφο να έχει καλυφθεί από πεύκα που έχουν ξεριζωθεί, ενώ στους πρόποδες διακρίνεται ένα τοπίο καταστροφής: μια περιοχή που έχει καλυφθεί από λάσπη, βράχους, συντρίμμια και ξεριζωμένα δέντρα.

Η κατολίσθηση σάρωσε το Όσο με την ταχύτητα μιας «εμπορικής αμαξοστοιχίας» τόνισε ο Πένινγκτον.

Αναφερόμενος στον αριθμό των αγνοουμένων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο απολογισμός των 108 αγνοουμένων πρέπει να μεταδίδεται με προσοχή, καθώς περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορούσαν να είναι παρόντα στην πληγείσα περιοχή, είτε έχουν αναγνωριστεί επίσημα είτε όχι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 108 τραυματίες, ή 108 νεκροί» αλλά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι πυροσβέστες και τα συνεργεία διάσωσης έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειές τους προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες: ένα αεροσκάφος, μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και μια διμοιρία συμμετέχουν σήμερα στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Οι έρευνες, που επεκτείνονται σε μια περιοχή περίπου 260 εκταρίων, παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες λόγω της αστάθειας του εδάφους, ενώ υπάρχουν φόβοι για μια νέα κατολίσθηση.

«Διασώστες βυθίστηκαν στην κυριολεξία στη λάσπη έως τις μασχάλες» εξήγησε ο Τζέι Ίνσλεϊ, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσιγκτον, ο οποίος εξήγησε ότι τα συνεργεία διάσωσης μεταφέρθηκαν στην πληγείσα περιοχή με ελικόπτερα.

Ο Πένινγκτον υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η καταστροφή εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μια διασωθείσα, η Ρόμπιν Γιάνγκμπλαντ, περιέγραψε στην εφημερίδα Seattle Times ότι ξαφνικά «ένα τείχος λάσπης (ύψους) περίπου 8 μέτρων» σάρωσε τα πάντα.

«Το κύμα έσκασε πάνω μας και μας παρέσυρε, το σπίτι μας μετατράπηκε σε ένα σωρό από ξύλα. Θαφτήκαμε ζωντανοί κι έπρεπε να σκάψουμε για να βγούμε έξω», είπε.

Οι αρχές εκφράζουν αμφιβολίες για τις πιθανότητες να βρεθεί κάποιον επιζών στα χαλάσματα και στη λάσπη που έχει βάθος 5 μέτρων.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή», είπε ο Τράβις Χοτς, ο επικεφαλής αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιφέρεια 21 της κομητείας του Σνοχόμις.

«Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε ανθρώπους που ίσως είναι ζωντανοί. Αλλά να έχετε υπ’ όψιν ότι δεν έχουν βρει κανέναν ζωντανό σε αυτό το σωρό από το Σάββατο, όταν άρχιζαν οι έρευνές μας», πρόσθεσε.