Σε άμεσο διάλογο καλεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν την Ουκρανία και τη Ρωσία προκειμένου να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση, καλώντας παράλληλα τους ρώσους να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Αυτό που είναι σημαντικό τη δεδομένη στιγμή είναι οι Αρχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν έναν άμεσο και εποικοδομητικό διάλογο» είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο θα είναι να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών και στην γύρω περιοχή» πρόσθεσε.

Ο Μπαν Κι-Μουν κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ρωσία αλλά τα στρατεύματά της θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία» είπε.

«Πρέπει να εμποδίσουμε τα ρωσικά στρατεύματα να μετακινηθούν βαθύτερα στην Ουκρανία. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για τα ουκρανικά στρατεύματα αλλά πρέπει να νικήσουμε» πρόσθεσε ο Τουρτσίνοφ.