Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή της από τη θέση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει απόψεις για την εξωτερική πολιτική που σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να αποστασιοποιηθεί από την προεδρία Ομπάμα, καθώς προετοιμάζει μια πιθανή υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο.

«Η Κλίντον προσπαθεί να λάβει αποστάσεις από θέματα εξωτερικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση» είπε ο ειδικός σχετικά με τις προεδρικές εκστρατείες Τζον Χούντακ του Brookings Institution.

«Αυτή είναι μια πολύ συνήθης πρακτική για όποιον θέλει να πετύχει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών ακόμη και αν προέρχεται από το ίδιο κόμμα που προέρχεται και ο πρόεδρος. Είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να πει: ‘‘Δεν είμαστε ίδιοι’’» συμπλήρωσε ο Χούντακ.

«Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε μια μη «κερδοφόρα» κατάσταση στα θέματα της Ρωσίας, της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», είπε ο Χανκ Σέινκοπφ, ο οποίος εργάστηκε για την προεδρική εκστρατεία επανεκλογής του συζύγου της Χίλαρι Κλίντον, του Μπιλ Κλίντον το 1996.

«Λαμβάνοντας αποστάσεις μπορεί μόνο να βοηθηθεί» συμπλήρωσε ο Σέινκοπφ. Η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον δεν απάντησε σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Με επιθετικό τόνο

Σε εμφανίσεις της αυτόν το μήνα, η Κλίντον χρησιμοποίησε επιθετικό τόνο για θέματα όπως το Ιράν και η Ρωσία, παρότι θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή της στην πολιτική Ομπάμα και του διαδόχου της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι.

Η Κλίντον δήλωσε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τετάρτης ότι είναι «προσωπικά δύσπιστη» για τις δεσμεύσεις του Ιράν σχετικά με την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Εχω δει τη συμπεριφορά τους τα προηγούμενα χρόνια», είπε, συμπληρώνοντας ότι αν το διπλωματικό κομμάτι αποτύχει «κάθε άλλη επιλογή παραμένει στο τραπέζι».

Μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, η Κλίντον αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την άποψη που διατύπωσε, παραλληλίζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, σε έναν έρανο κεκλεισμένων των θυρών.

Στην τοποθέτησή της που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης από έναν τοπικό δημοσιογράφο ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση, η Κλίντον παραλλήλισε τις ενέργειες του Πούτιν στην περιοχή της Κριμαίας με τις κινήσεις του Χίτλερ στα χρόνια πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν κάνω σύγκριση, βέβαια, αλλά ίσως μπορούμε να μάθουμε από αυτή την τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως» είπε ανασκευάζοντας την επόμενη μέρα σε μια εκδήλωση στο Λος Αντζελες .

Ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναφέρουν σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, μια πολιτική που τώρα, σύμφωνα με τους επικριτές της, αποδεικνύεται μια κραυγαλέα αποτυχία.