Με την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου χαρακτήρισαν «θετικό βήμα» ότι τα τέσσερα υποβρύχια (τρία τύπου 214 και ένα τύπου 209) περιήλθαν στο Πολεμικό Ναυτικό μετά την συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) προχωρούν οι διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν, ότι το θέμα θα κλειδώσει κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Κατάρ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τους γερμανούς υπεργολάβους (HDW), οι οποίοι και συντονίσουν μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό όλες τις εργασίες.

Μιλώντας την Πέμπτη, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε διευκρινίσεις για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν πετυχαίνεται η αποσύνδεση και αποδέσμευση του αμυντικού κομματιού που είναι η παραλαβή των υποβρυχίων, από το υπόλοιπο σκέλος που αφορά τη λειτουργία και το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση πέραν των 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήδη βρίσκονται δεσμευμένα γι΄αυτό τον σκοπό στον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ.

Τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως είπε, θα λυθούν με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αφορά και την μισθοδοσία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία.

Οι εργαζόμενοι που θα αναλάβουν μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών και των δοκιμών θαλάσσης μέχρι τα τέσσερα υποβρύχια να περιέλθουν στον Στόλο θα πληρωθούν για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, κατόπιν συμφωνίας με την ΓΣΕΕ.

«Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ουσιαστικά ο εργοδότης πλέον για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων», επεσήμανε ο υπουργός, παρά τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα ερωτήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας παραμένουν αναπάντητα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε πριν από ένα μήνα με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι στην συνάντηση κατέστη σαφές ότι για το ΥΕΘΑ δεν επρόκειτο να διαπραγματευθεί μαζί του όσο εκκρεμεί η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, πολύ περισσότερο δε για υλικά που δεν έχουν παραδοθεί και έχουν εξοφληθεί και για εργασίες που δεν εκτελέστηκαν.

Δυο μέρες αργότερα ο Σάφα με επιστολή του δήλωνε ότι δεχόταν να αποδεσμεύσει τα υποβρύχια, προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να χρησιμοποιήσει τον ειδικό χώρο των ΕΝΑΕ και το προσωπικό, ώστε να ολοκληρωθούν οι δοκιμές.

Ο ιδιοκτήτης έδωσε γραπτές οδηγίες τόσο προς τους εκπροσώπους των ΕΝΑΕ όσο και προς τους υπεργολάβους της HDW να τεθούν στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια. Εξάλλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση στο Κατάρ με τον πρόεδρο της ThyssenKrupp (HDW).

«’Εχει ήδη γίνει καταλογισμός του ποσού που είχε δοθεί στην HDW για υλικά (102 εκατομμύρια ευρώ), τους έχει κοινοποιηθεί και ο καταλογισμός αυτός συμπεριλαμβάνεται και στην αυτοτελή προσφυγή του Δημοσίου που θα κατατεθεί κατά των ΕΝΑΕ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει πρόσθετο κόστος πέραν των 75 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταλογιστεί και θα αναζητηθεί από τα ΕΝΑΕ μέσω της προσφυγής της Ελλάδας στη Διεθνή Διαιτησία. Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στον χώρο των Ναυπηγείων και αυτά δεν προβλέπεται να μετακινηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ θαλάσσης», υπογράμμισε ο υπουργός.