Μετά τον δικτυωμένο ποδοσφαιρόφιλο στο Γουέμπλεϊ έρχεται η ώρα του δικτυωμένου τενίστα. Της δικτυωμένης ρακέτας, ακριβέστερα. Διότι είναι απίστευτες οι πληροφορίες που μπορεί να καταγράψει για λογαριασμό ενός παίκτη του τένις η ρακέτα του κατά τη διάρκεια των 4 χιλιοστών του δευτερολέπτου κατά την οποία έρχεται σε επαφή με το μπαλάκι: το κεντράρισμα, την ταχύτητα που φεύγει το μπαλάκι, τα ντράιβ, τα ρεβέρ, τις λόμπες… Τίποτε δεν της ξεφεύγει της ρακέτας!

Μέχρι στιγμής αυτές οι κλινικές παρατηρήσεις αναφορικά με τον τρόπο που χτυπούν οι τενίστες το μπαλάκι γίνονταν από τις εταιρείες κατασκευής ρακετών με σκοπό, φυσικά, να βελτιώσουν το προϊόν που παράγουν. Αλλά η γαλλική εταιρεία κατασκευής αθλητικού εξοπλισμού Babolat κατάφερε να κατασκευάσει μια ρακέτα που καταγράφει αλλά και μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο, μέσω ενός έξυπνου κινητού, κάθε πληροφορία που αφορά το παιχνίδι. Προς το παρόν τη ρακέτα αυτή χρησιμοποιεί ο κορυφαίος στην παγκόσμια κατάταξη τενίστας Ραφαέλ Ναδάλ. Από τον Μάιο, όμως, όλοι θα μπορούν να τη βρουν στο εμπόριο. Θα είναι λίγο τσουχτερή η τιμή της (στη Γαλλία θα κοστίζει 399 ευρώ), αλλά η Babolat, που επενδύει το 10% του ετήσιου τζίρου της (147 εκατ. ευρώ) στην καινοτομία, πιστεύει ότι όλοι οι επαγγελματίες και πάμπολλοι ερασιτέχνες θα σπεύσουν να αποκτήσουν την έξυπνη ρακέτα.

Δεν είναι βέβαιο. Διότι οι αριθμοί ίσως απογοητεύσουν τους ερασιτέχνες και απομυθοποιήσουν τους επαγγελματίες. Η υπ’ αριθμόν 2 τενίστρια στον κόσμο Κινέζα Λι Να, για παράδειγμα, δέχεται να χρησιμοποιήσει τη ρακέτα μόνο αν εξασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που θα συλλέγει. Μπλέξιμο…