Η Ευαγγελία Αλεξάκη δεν μπορεί να απαριθμήσει πόσες φορές έχει διαδηλώσει. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο σχεδόν καθημερινά συναντιέται τα ξημερώματα με άλλες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Ανήκει στην ομάδα των δημοσίων υπαλλήλων που αντιδρά πιο έντονα από κάθε άλλη στο καθεστώς διαθεσιμότητας. Ανω των 50 ετών οι περισσότερες καθαρίστριες, λένε ότι δεν έχουν τύχη στην αγορά εργασίας.

«Δεν μας δέχονται εύκολα για δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουν να είσαι νέα, να έχεις αντοχές για υπερωρίες», λέει η 57χρονη Ευαγγελία Αλεξάκη.

Πανελλαδικά οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών φτάνουν τις 595 (ανάμεσά τους και τρεις άνδρες). Καθαρίζουν ΔΟΥ, τελωνεία, κτηματικές υπηρεσίες, τις εγκαταστάσεις του ΣΔΟΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εχουν κλείσει πάνω από 15ετία στη δουλειά με συμβάσεις που ανά περίπτωση μπορεί να ανανεώνονταν και κάθε μήνα. Από το 2005 κι έπειτα εργάζονταν ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Κατά μέσον όρο η μηνιαία αμοιβή τους κυμαινόταν μεταξύ 500-700 ευρώ και η εργασία τους ήταν τετράωρη καθημερινά. Συχνά, όπως λένε, η βάρδιά τους ξεπερνούσε αυτό το όριο. «Πώς να καθαρίσεις 1.200 τετραγωνικά μέτρα σε τέσσερις ώρες; Και μερικές κοπέλες που είχαν τελειώσει κάποιο ΤΕΙ τις έβαζαν σε γραφεία ή στα αρχεία των ΔΟΥ, γιατί είχαν ελλείψεις», εξηγεί η κ. Αλεξάκη.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ. Οσο διαρκεί το καθεστώς της διαθεσιμότητας, οι καθαρίστριες εισπράττουν το 75% των απολαβών τους. Η αντίστροφη μέτρηση ολοκληρώνεται στις 18 Μαΐου. Φοβούνται ότι τότε με την εκπνοή της προθεσμίας θα χάσουν και τις θέσεις τους. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι σύντομα θα βγει ανακοίνωση για κάλυψη κενών θέσεων και αξιοποίηση όσων έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Είναι όμως πιθανό κάποιες από τις 595 να μείνουν εκτός. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις. Τη δουλειά μας δεν την κάνουμε δώρο σε κανέναν», υπογραμμίζει η Δήμητρα Μανώλη.

Στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών όπου τη συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα από τις διαμαρτυρίες, τα καλοριφέρ έκαιγαν παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η κ. Μανώλη καθαρίζει τα 1.700 τετραγωνικά μέτρα της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας στον Βόλο. Στην προηγούμενη δουλειά της η κ. Μανώλη ήταν βαμβακοεργάτρια. «Μας είχαν σε ένα κτίριο χωρίς παράθυρα», θυμάται. «Ο εργαζόμενος δεν έπρεπε να βλέπει φως, για να συγκεντρώνεται ο νους του στο νήμα και στη μηχανή». Τώρα κατεβαίνει στην Αθήνα, όπως και άλλες συναδέλφισσές της από την περιφέρεια, με έξοδα που καλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών. Οσο διάστημα μένουν στην Αθήνα οι καθαρίστριες που διαδηλώνουν φιλοξενούνται σε γνωστούς τους ή στα παιδιά τους που σπουδάζουν στην πόλη.

Χτες μαζί με τους σχολικούς φύλακες, που επίσης βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, διαδήλωσαν υψώνοντας μαύρες σημαίες έξω από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών. Επειτα προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Αθήνας (η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ).

Οι περισσότερες καθαρίστριες είτε δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτηση στο σχολείο είτε δεν πέρασαν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Η Βάσω Κουκλίδου, καθαρίστρια στην Ε’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, φοίτησε σε εσπερινό λύκειο, έδωσε Πανελλαδικές και της απομένει ένα εξάμηνο για να τελειώσει τις σπουδές της στην Ψυχολογία στο ΑΠΘ. Εχει συμπληρώσει 14 χρόνια ως καθαρίστρια του υπουργείου. «Εάν προχωρήσει η διαθεσιμότητα και δεν επιστρέψουμε στις δουλειές μας, θα είμαι άλλη μια άνεργη πτυχιούχος» λέει.

Πρώην εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία

Η ηλικία και το επαγγελματικό παρελθόν συνδέουν πολλές από τις μαχητικές υπαλλήλους. Προτού υπογράψει την πρώτη σύμβαση με το Δημόσιο η κ. Αλεξάκη, για παράδειγμα, εργαζόταν στις μπομπίνες του εργοστασίου της Πεταλούδας. Αρκετές καθαρίστριες απασχολούνταν παλιότερα στην κλωστοϋφαντουργία κι έχασαν τις θέσεις τους με το κύμα φυγής των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

Καμίνης εναντίον Σακελλαρίδη

Η κίνηση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη να χαιρετίσει, χθες, την κατάληψη του Δημαρχείου από σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων τη χαρακτήρισε «πρωτοφανή» για προεκλογική περίοδο. Απ’ την πλευρά του, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι ο δήμος συκοφαντεί τον αγώνα των υπαλλήλων θεωρώντας τους «υποκινούμενους»