Τίτλοι τέλους πιθανόν και σήμερα στο διαγωνισμό του Ελληνικού, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει το μεσημέρι την οικονομική προσφορά του μοναδικού υποψηφίου, της κοινοπραξίας υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Το Ταμείο ωστόσο έχει αφήσει παράθυρο ότι μπορεί να ζητήσει μεγαλύτερο τίμημα αν η προσφορά δεν είναι ικανοποιητική, κάτι που δεν πρέπει να αποκλειστεί δεδομένου ότι πρόκειται για το μοναδικό υποψήφιο.

Το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ακολουθώντας την εξής σειρά : Πρώτα θα αποσφραγιστεί το τίμημα του ανεξάρτητου αποτιμητή, και ευθύς αμέσως η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν πανίσχυροι όμιλοι, δηλαδή η εταιρεία real estate Αl Maabar από το Αμπου Ντάμπι, ο κινεζικός όμιλος Fosun Group, και η Lamda.

Παρότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για το τίμημα, στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι το αρχικό ποσό θα κινηθεί στα επίπεδα των 400-500 εκατ. ευρώ, συνδέοντάς το με τη δαπάνη της κοινοπραξίας για τις δημόσιες υποδομές στην έκταση των 6.240 στρεμμάτων του Ελληνικού.

Τέτοιες, για παράδειγμα, είναι η πιθανή υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του πρώην αεροδρομίου, η συντήρηση του πάρκου, η δημιουργία πλατειών, δρόμων και υπόγειων δικτύων ρεύματος και ύδρευσης στον χώρο του Ελληνικού, όπου θα κατασκευαστεί εκ του μηδενός μια νέα πόλη.

Όσο μεγαλύτερο είναι για τον επενδυτή το κόστος των δημόσιων υποδομών που θα χρειαστεί να κατασκευαστούν, τόσο θα χαμηλώνει το ποσφερόμενο τίμημα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Εκτός από το κόστος των δημόσιων υποδομών, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα συνυπολογιστούν για τη διαμόρφωση του αρχικού τιμήματος. Συγκεκριμένα το κόστος κατασκευής του πάρκου, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, καθώς και το ποσό που θα καταβάλει η κοινοπραξία για την αγορά του 100% των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ, δηλαδή της εταιρείας στης οποίας την κυριότητα έχει μεταβιβαστεί η έκταση των 6.240 στρεμμάτων.

Σημειωτέον ότι η δημιουργία του πάρκου που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο κύμα επενδύσεων της κοινοπραξίας, που όπως έχει ανακοινώσει θα κυμανθεί στα 7 δισ. ευρώ – χωρίς να αποκλείεται να τα ξεπεράσει -με σκοπό το Ελληνικό να φτάσει να προσελκύει ένα εκατ. τουρίστες τον χρόνο.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Ταμείο την περασμένη εβδομάδα οπότε και έκανε αποδεκτή την τεχνική προσφορά της Lamda, «διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Εν συνέχεια, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του ευλόγου της οικονομικής προσφοράς, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης».