Νίκη του μετώπου της Κεντροαριστεράς, επικεφαλής του οποίου είναι ο σημερινός πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης, και των ανεξάρτητων δυνάμεων και ήττα της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν για την εκλογή του προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας (της «Βουλής» του ΤΕΕ) αναδείχθηκε –κατά την τρίτη ψηφοφορία –ο Γιάννης Κυριακόπουλος, που προέρχεται από τους Ελεύθερους Επαγγελματίες Μηχανικούς και στηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (στην οποία έχουν ενσωματωθεί η ΠΑΣΚ, εκπρόσωποι από τον χώρο των οικολόγων, του συνδυασμού των εργοληπτών και της Ανανεωτικής Συνεργασίας).

Στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ μετέχουν 200 μέλη-εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των περιφερειακών τμημάτων του. Η ανάδειξη του προεδρείου στην Αντιπροσωπεία είναι το πρώτο βήμα στην εκλογική διαδικασία που ολοκληρώνεται με την εκλογή του προέδρου του ΤΕΕ.

Οι ψηφοφορίες έγιναν το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Κάραβελ με βασικές υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της Τώνιας Μοροπούλου, αντιπρυτάνεως του ΕΜΠ που επισήμως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε από μεγάλη μερίδα της παράταξης ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία, (επικεφαλής Γιώργος Στασινός), που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, και του Γιάννη Κυριακόπουλου που στηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες (ανεξάρτητοι).

Στην πρώτη ψηφοφορία η Τώνια Μοροπούλου έχασε για μία ψήφο, αφού συγκέντρωσε 76 ψήφους έναντι 77 του Γιάννη Κυριακόπουλου. Στη δεύτερη υπήρξε ισοπαλία με ψήφους 80-80, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία ο Γιάννης Κυριακόπουλος κέρδισε με 80 ψήφους έναντι 77 της Τώνιας Μοροπούλου.

Σημειώνεται ότι υποψήφιοι ήταν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Γιάννης Θεοδωράκης που προέρχεται από τη ΝΔ και πήρε 4 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία και ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπάκιντας που συγκέντρωσε 17 ψήφους.

Από εδώ και πέρα, μέχρι την εκλογή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η διαδικασία έχει ως εξής: θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες για την ανάδειξη του αντιπρόεδρου και του γενικού γραμματέα της Αντιπροσωπείας.

Στη συνέχεια, θα εκλέγουν τα 15 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και στο τέλος τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα κληθούν να εκλέξουν τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Απριλίου.