Οι ειδικοί είχαν χαρακτηρίσει την Mercedes, ως φαβορί για τον τίτλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, που αρχίζει το πρωί της Κυριακής στη Μελβούρνη.

Ουσιαστικά, η Mercedes επιβεβαίωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό στις ελεύθερες δοκιμές, τα ξημερώματα, αφού μετά από έναν προβληματικό πρώτο γύρο, πέτυχε το 1-2 στον δεύτερο, με τους Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ να κάνουν τους καλύτερους χρόνους.

Οι ανησυχίες των ανθρώπων της Mercedes ήταν έντονες στον πρώτο γύρο, όταν το μονοθέσιο του Χάμιλτον παρουσίασε πρόβλημα στη μηχανή, με αποτέλεσμα να βγαίνει καπνός και να υποχρεώσει τον βρετανό πιλότο να αποσυρθεί. Παράλληλα, ο Ρόσμπεργκ είχε τον έκτο χρόνο.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού κάποιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και στη συνέχεια», είπε ο υπεύθυνος της ομάδας, Τότο Βολφ. Στον δεύτερο γύρο όμως, τα χαμόγελα επανήλθαν, αφού ο Χάμιλτον ήταν ο ταχύτερος και τον ακολούθησε ο Ρόσμπεργκ.

Ικανοποίηση υπήρχε στη Red Bull, συγκριτικά βέβαια με τα προβλήματα που παρουσίασαν τα μονοθέσια στις χειμερινές δοκιμές. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ ήταν έβδομος στον πρώτο γύρο και τέταρτος στον δεύτερο. «Το θετικό είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Οι ελεύθερες δοκιμές πήγαν καλά. Τα μονοθέσια είχαν καλή ισορροπία και αυτό ικανοποίησε την ομάδα», είπε ο γερμανός Παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η Ferrari εντυπωσίασε στον πρώτο γύρο, αφού ο Φερνάντο Αλόνσο έκανε τον καλύτερο χρόνο. Ο ισπανός οδηγός πήγε αρκετά καλά και στον δεύτερο αφού ήταν τρίτος, όμως, περιμένει και τις κατατακτήριες δοκιμές, το πρωί του Σαββάτου, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι η ομάδα.

«Ολοι έκαναν καλή δουλειά στις ελεύθερες δοκιμές. Ακόμα όμως είναι αδυνατο να έχουμε σαφή εικόνα, για το πόσο ανταγωνιστικοί μπορεί να είμαστε. Τα αποτελέσματα στις ελεύθερες δοκιμές δεν είναι σημαντικά», είπε ο Αλόνσο.

Θετική ήταν η παρουσία της McLaren, με τον Τζένσον Μπάτον να είναι δεύτερος και πέμπτος αντίστοιχα, ενώ προβλημάτισε η Lotus, αφού εμφάνισαν προβλήματα και τα δύο μονοθέσια. Αρκετά καλή στον πρώτο γύρο ήταν η παρουσία της Williams, καθώς ήταν τρίτος ο Βαλτέρι Μπότας και τέταρτος, ο Φελίπε Μάσα.