Ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών επέβαλε το απόγευμα της Πέμπτης δικαστήριο του Μονάχου στον πρόεδρο της Μπάγερν Ούλι Χένες για φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος ο Χένες, ένας θρύλος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είχε αποδεχθεί ότι ποσό της φοροδιαφυγής είναι 27,2 εκατ. ευρώ.

Το αφεντικό των πρωταθλητών Ευρώπης, ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και προσωπικός φίλος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, κρίθηκε ένοχος, με τον εισαγγελέα να ζητά το πρωί την φυλάκισή του για 5,5 χρόνια.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε πως η ομολογία του Χένες ότι δεν πλήρωνε φόρους ήταν «ατελής» και γι’ αυτό δεν ικανοποιούνταν η «ζωτική» προϋπόθεση που απαιτείται για αμνηστία από τη γερμανική φορολογική νομοθεσία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους φοροφυγάδες να ομολογήσουν το έγκλημά τους.

Ο Ούλι Χένες με την Ανγκελα Μέρκελ σε αγώνα της Μπάγερν Μονάχου.

Ο 62χρονος Χένες παραδέχθηκε τελικά ότι απέκρυψε 27,2 εκατ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος σε μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα και ήλπιζε σε επιείκια.

Ο Ούλι Χένες αρχικά είχε παραδεχτεί ότι παρακράτησε από το γερμανικό Δημόσιο φόρους ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τον συνήγορό του θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τους δικαστές ώστε να αποφύγει την τιμωρία.

«Παραδέχομαι ότι πράγματι διέπραξα τα αδικήματα που μου καταμαρτυρούνται», είχε πει ο 62χρονος Χένες κατά την έναρξη της δίκης.

Την Τετάρτη ο συνήγορός του εξέπληξε το δικαστήριο παραδεχόμενος φοροδιαφυγή πολλαπλάσια αυτής που αναφερόταν στο κατηγορητήριο: Ενώ το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο Χένες απέκρυψε εισοδήματα ύψους 33 εκατ. ευρώ, που θα απέφεραν φόρους 3,5 εκατ. ευρώ, ο ίδιος είπε οι φόροι που απέφυγε φθάνουν τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Ο Χένες είπε στο δικαστήριο ότι τα εισοδήματα προέκυψαν από πολυετή παιχνίδια στο χρηματιστήριο, τα οποία περιέγραψε ως εθιστικά.

«Λυπάμαι βαθιά για τις πράξεις μου. Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να κλείσω αυτό το θλιβερό κεφάλαιο».

Ο Χένες διατηρούσε τα χρήματα του σε μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Οπως ορίζει το γερμανικό δίκαιο, σε περίπτωση που η ποινή ξεπερνά τη διετή φυλάκιση, είναι μη εξαγοράσιμη. Εξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί την Πέμπτη αρκετοί οπαδοί της Μπάγερν Μονάχου για να υποστηρίξουν τον Χένες.