Με στόχο τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου που θα «τρέξει» τον προεκλογικό αγώνα ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες και με σύνθημα «Μια Ελιά σε κάθε πόλη» οργανώνεται η Δημοκρατική Παράταξη

Οι εταίροι της Ελιάς σκέφτονται να αποκτήσουν σύντομα πολιτικά γραφεία ούτως ώστε η Δημοκρατική Παράταξη να έχει αυτονομία κινήσεων και να εκδίδει τις δικές της ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι και τώρα οι αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων και κινήσεων που στηρίζουν το εγχείρημα συναντώνται στα γραφεία είτε του ΠαΣοΚ είτε της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, κάτι που προκαλεί κάποια αμηχανία και εκ των πραγμάτων προκαλεί λειτουργικά ζητήματα.

Η Ελιά δεν θα αποκτήσει πολιτικό εκπρόσωπο αλλά μία ομάδα συντονισμού από εκπροσώπους όλων των συνιστωσών της, οι οποίοι θα διαχειρίζονται την καθημερινότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις.

Παρ’ όλα αυτά, το νέο σχήμα της Προοδευτικής Παράταξης εξακολουθεί να ταλαιπωρείται και να υφίσταται αμφισβήτηση ως προς τη δυναμική του ακόμη και από στελέχη του ΠαΣοΚ. Χθες ήταν η σειρά του Δημήτρη Κρεμαστινού να «κοντύνει» πολιτικά το εγχείρημα. Ο βουλευτής είπε, στον Real FM, ότι η Ελιά μολονότι είναι σωστή στην πράξη δεν αποδίδει διότι έχει έλλειμμα σοβαρότητας. «Και όταν ο αγνός ψηφοφόρος βλέπει το ΠαΣοΚ, μία συνιστώσα της Ελιάς και δίπλα βλέπει συνιστώσες-στελέχη του ΠαΣοΚ που υπηρέτησαν ως υπουργοί είτε εξελέγησαν βουλευτές ή είχαν θέσεις κυβερνητικές, γραμματέων κ.λπ. να αποτελούν συνιστώσες μαζί με το ΠαΣοΚ, καταλαβαίνετε ότι η όλη ιστορία, αυτό το εγχείρημα, στερείται σοβαρότητας» είπε ο βουλευτής ξεσηκώνοντας τη Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα φορτισμένη εξακολουθεί να είναι η ατμόσφαιρα στο ΠαΣοΚ καθώς πολλά στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς υπονομεύεται εκ των έσω, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Γ. Παπανδρέου.

Στελέχη με αναφορές στο παπανδρεϊκό ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι μέχρι τις ευρωεκλογές δεν θα εκδηλωθεί καμία κίνηση από τον κ. Παπανδρέου, το θέμα ωστόσο φαίνεται ότι ταλανίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Είναι ενδεικτικό πως ο ίδιος ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ Τάκης Ρήγας είπε χθες ότι είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας την επομένη των εκλογών. Ο κ. Ρήγας σχολίασε, στον 9.84, ότι για να τεθεί κάτι τέτοιο στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση. «Ακούγονται κατά καιρούς διάφορα, ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας, τίποτα δεν αποκλείεται. Ομως, σε ένα σοβαρό κόμμα με ιστορία και παράδοση όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ως πεδίο διαλόγου σοβαρές προτάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο Δ. Κρεμαστινός άφηνε αιχμές για τον κ. Βενιζέλο λέγοντας ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το κόμμα. «Πιστεύω ότι ο χρόνος ο οποίος διατίθεται για την ανασυγκρότηση του ΠαΣοΚ δεν είναι επαρκής. Από εκεί και πέρα, αν τίθεται θέμα αρχηγού; Ο αρχηγός έχει μια θητεία. Ή, αν θέλει και κάποιος να θέσει θέμα αρχηγού, δεν είναι σωστό να σηκώνονται και να φεύγουν στελέχη που ήταν μάλιστα και στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και να πηγαίνουν σε άλλα κόμματα».

Η ΔΗΜΑΡ. Μία ακόμη διακήρυξη υποστήριξης του τρίτου πόλου Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία αναμένεται να δοθεί στα τέλη της εβδομάδας στη δημοσιότητα, συνοδευόμενη από υπογραφές καλλιτεχνών και δημιουργών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε χθες εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εναρκτήρια εκδήλωση του πόλου και συμφώνησε να βαθύνουν οι θέσεις του κόμματος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές με την προβολή σύγχρονου ευρωπαϊκού λόγου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ είπε χθες στον Alpha ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης με το ΠαΣοΚ, ενώ για Το Ποτάμι σχολίασε ότι μέχρι στιγμής κινείται σε πολιτικό σκοτάδι.