Ποιος συντάσσει τα λήμματα μιας εγκυκλοπαίδειας; Επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου και άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις. Ποιος συντάσσει τα λήμματα της Wikipedia, της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας που είναι προσβάσιμη δωρεάν μέσω του Διαδικτύου; Ολοι όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι πραγματική γνώση του θέματος για το οποίο γράφουν. Κάθε χρήστης μπορεί να μπει σε ένα λήμμα και να το τροποποιήσει, αφαιρώντας ή προσθέτοντας πληροφορίες –ακριβείς ή ανακριβείς. Οι αλλαγές, βέβαια, εξετάζονται από τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας της Wikipedia και συνήθως οι ανακρίβειες διορθώνονται. Προηγουμένως, όμως, έχουν προλάβει να δημοσιευθούν και να παραμείνουν αναρτημένες για κάποιο χρονικό διάστημα –μικρό ή μεγάλο –μέχρι να αφαιρεθούν από άλλους χρήστες.

Η Wikipedia ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 και γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Σήμερα περιλαμβάνει 30 εκατ. λήμματα γραμμένα σε 287 γλώσσες. Ολοι οι αναγνώστες της Wikipedia μπορούν να γίνουν συντάκτες της, καθώς «τα λήμματα είναι ανοιχτά για επεξεργασία από οποιονδήποτε και δεν υπάρχει καμία έγκριση από αρχισυντάκτες». Η πιο γνωστή περίπτωση δημοσίευσης ανακριβούς λήμματος στη Wikipedia καταγράφηκε το 2005: επί τέσσερις μήνες η εγκυκλοπαίδεια συνέδεε ψευδώς τον πρώην δημοσιογράφο Τζον Σίγκενθαλερ με τις δολοφονίες του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι.

Πολλοί άνθρωποι έχουν στο παρελθόν ενοχληθεί από περιεχόμενο της Wikipedia προσφεύγοντας στα δικαστήρια. Τον Μάιο του 2011 ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Λούις Μπέικον δικαιώθηκε από βρετανικό δικαστήριο το οποίο διέταξε το ίδρυμα Wikimedia –που εποπτεύει τη Wikipedia –να αποκαλύψει την ταυτότητα των συντακτών που τον δυσφήμησαν. Ωστόσο η απόφαση δεν εκτελέστηκε επειδή το ίδρυμα εδρεύει στις ΗΠΑ. Τον Μάιο του 2008 η λογοτεχνική ατζέντης Μπάρμπαρα Μπάουερ μήνυσε το ίδρυμα Wikimedia για δυσφήμηση. Η μήνυση απορρίφθηκε. Εναν χρόνο νωρίτερα τρεις Γάλλοι είχαν μηνύσει το ίδρυμα επειδή λήμμα της εγκυκλοπαίδειας τους ανέφερε ως γκέι ακτιβιστές. Γαλλικό δικαστήριο απέρριψε τη μήνυση.

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Πουθενά στονκόσμο δεν είχε μέχρι σήμερα εκδοθεί δικαστική απόφαση που να υποχρεώνει την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδειαή κάποιον συντάκτη της να αφαιρέσει αμφισβητούμενες πληροφορίες.