Μιλώντας ξανά για πραξικόπημα στo Κίεβο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε πως είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και εκτοπίστηκε παράνομα «από τη συμμορία» στην ουκρανική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

Σε διάγγελμά του το μεσημέρι της Τρίτης από το ρωσικό Ροστόφ επί του Ντον, στην Αζοφική Θάλασσα, ο Γιανουκόβιτς επέρριψε στη νέα ηγεσία του Κιέβου τον «κίνδυνο να αποσχιστεί η Κριμαία».

«Είμαι ακόμη ζωντανός, είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, και επιπλέον ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, και είμαι βέβαιος ότι οι στρατιώτες δεν θα υπακούσαν τις διαταγές εγκληματιών» είπε ο Γιανουκόβιτς.

«Δεν παραιτήθηκα από την προεδρία, δεν εγκατέλειψα τη χώρα» είπε ο έκπτωτος πρόεδρος, λέγοντας πως βρισκόταν στο Χάρκοβο όταν «πραξικοπηματικά», όπως είπε, η «συμμορία στο Κίεβο» καταλάμβανε την εξουσία.

Ο Γιανουκόβιτς επέκρινε επίσης την παροχή οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ στο Κίεβο, λέγοντας πως «από όσο ξέρω, η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων που ήρθαν στην εξουσία πραξικοπηματικά».