Στην αντεπίθεση περνούν οι βενιζελικοί του ΠαΣοΚ μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος κατά την πρεμιέρα της Ελιάς η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων στελεχών.

Η αντίδραση των βενιζελικών δείχνει ότι συντηρείται κλίμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν είναι άσχετο με την εκτίμηση ορισμένων ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις ικανές να τραυματίσουν την Ελιά έως τις ευρωεκλογές.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ 11. Παρ’ όλα αυτά, όσοι απείχαν από τη συνδιάσκεψη απέφυγαν χθες να ρίξουν λάδι στη φωτιά αν και αύριο, Τετάρτη, οι 11 έχουν προγραμματίσει σύσκεψη για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και τη στάση τους απέναντι στη μάχη των ευρωεκλογών. Η συμμετοχή ή μη στελεχών της ομάδας στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως για παράδειγμα του Γιώργου Πεταλωτή, θα φανερώσει τις προθέσεις των λεγόμενων παπανδρεϊκών.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, σχολίασε χθες τα όσα φέρεται να είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε σύσκεψη βουλευτών του ΠαΣοΚ αναφορικά με το πρόσφατο τηλεφώνημά του με τον πρώην πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε ότι είπε στον κ. Παπανδρέου ότι αν δεν αντέξει η κυβέρνηση, τότε και εκείνος θα απαξιωθεί πολιτικά. Από την πλευρά του, ο κ. Ελενόπουλος σχολίασε ότι η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζεται με πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας.

Τη σημαία της κριτικής προς τους απόντες από την εναρκτήρια τελετή της Ελιάς ύψωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας πως από τη συνδιάσκεψη έλειπαν κατ’ αρχάς αυτοί που εμπνεύστηκαν το «λεφτά υπάρχουν» και αυτοί που προκάλεσαν λέγοντας ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Ο κ. Κουκουλόπουλος έστρεψε τα πυρά του και κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μη συμμετοχή του στη συνδιάσκεψη σχολιάζοντας καυστικά ότι «μπορεί να διάβαζε το Μνημόνιο, έχει κενά», ενώ από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Πέρα από το ότι πέθανε το ΠαΣοΚ, είπε και ότι είναι καθεστωτικό κόμμα. Εκανε 20 χρόνια υπουργός, αν αισθάνεται ότι είναι καθεστώς ας κάνει την αυτοκριτική του» σχολίασε.

Παράλληλα αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου άφηνε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΠαΣοΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, σχολιάζοντας πως «όταν το 2004 μας είχε φέρει τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο δεν είπε κανείς τίποτα. Μου κάνει εντύπωση που ο Παπανδρέου δεν ήταν εκεί να υποστηρίξει τουλάχιστον την ιδέα του, το έργο του, περιμένει από μένα να στηρίξω την κυβέρνησή του όταν αυτός απουσιάζει;».

ΚΑΤΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ. Στο στόχαστρο Γρηγοράκου μπήκε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στα «ΝΕΑ» ανέφερε ότι «το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση» και αν το ΠαΣοΚ, η προοδευτική Αριστερά, δεν συγκροτηθεί αυτόνομα, υπολογίσιμα, τότε τα μικρά κόμματα, δορυφορικοί σύμβουλοι των δικομματικών πόλων, θα είναι ανίκανα και ασήμαντα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε στον Βήμα FM ότι «οι μάχες κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες», τονίζοντας πως όλοι οι πρόεδροι στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να δίνουν το «παρών» και να έχουν τη διαφωνία τους. «Αυτή είναι η άποψή μου και νομίζω ότι τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι χαρούμενα που σε αυτή την προσπάθεια έλειπε ο Γιώργος Παπανδρέου».

Την άποψή του για το ΠαΣοΚ εξέφρασε στον Βήμα FM ο Γιώργος Πεταλωτής που ανήκει στην ομάδα των 11. «Αποψή μου είναι ότι την κατάσταση που περνάει το ΠαΣοΚ δεν την οφείλει στην Ελιά». Ο κ. Πεταλωτής εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠαΣοΚ.