«Αν θα το ξανάκανα; Η απάντηση είναι ναι» είπε το «βαθύ λαρύγγι» της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έχει προκύψει μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί σε μένα αυτό είναι κάτι που δικαιούμασταν (να γνωρίζουμε)» πρόσθεσε μιλώντας ζωντανά μέσω Διαδικτύου στο φεστιβάλ South by Southwest που διοργανώνεται στο Οστιν του Τέξας.

«Κάθε κοινωνία στον κόσμο ωφελήθηκε από τις αποκαλύψεις για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA)» συμπλήρωσε.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία, έδωσε έμφαση στην έννοια της συναίνεσης. «Τα δεδομένα δεν θα πρέπει να συλλέγονται χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των πολιτών» είπε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σνόουντεν απευθύνεται άμεσα σε αμερικανούς πολίτες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

«Είχα ορκιστεί να στηρίζω και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Και είδα ότι το Σύνταγμα παραβιαζόταν σε τεράστια κλίμακα» πρόσθεσε, χειροκροτούμενος από τα περίπου 3.000 άτομα που παρακολούθησαν την ομιλία του.

«Χρειάζεται δημόσια εποπτεία, κάποιος τρόπος να μας υποστηρίξουν δημόσια πρόσωπα που εμπιστευόμαστε. Χρειαζόμαστε εποπτικό όργανο που να ελέγχει το Κογκρέσο, επειδή εάν δεν ενημερωθούμε, δεν μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας σε αυτές τις (κυβερνητικές) πολιτικές» δήλωσε.

Το South by Southwest είναι ένα φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου και διασκέψεων που διαρκεί συνολικά δέκα ημέρες.