Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ της εξαφάνισης, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, του Boeing 777 της Malaysian Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο μεταφέροντας 239 ανθρώπους.

«Είναι ένα πρωτοφανές μυστήριο», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, παραδεχόμενος εμμέσως ότι οι έρευνες βρίσκονται στο μηδέν.

Πρόκειται για μία από τις πιο μυστηριώδεις αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία. Οι αναζητήσεις για το χαμένο αεροσκάφος συνεχίζονται για τρίτη ημέρα χωρίς αποτέλεσμα: την Δευτέρα οι Αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι οι κηλίδες πετρελαίου που είχαν εντοπιστεί το Σάββατο 56 μίλια νότια του νησιού Το-Τσου δεν σχετίζονται με το Boeing.

Παράλληλα, διάφορα αντικείμενα που είχαν εντοπιστεί να επιπλέουν στον ωκεανό δεν έχουν επίσης καμία σχέση με το αεροσκάφος. «Τα καύσιμα αυτά δεν χρησιμοποιούνται από αεροπλάνα αλλά από πλοία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος της Μαλαισίας Φαρίντα Σουίμπ.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι βρέθηκε ένα «κίτρινο αντικείμενο» στην περιοχή που βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Το-Τσου, σχεδόν 200 χιλιόμετρα από τις ακτές του νότιου Βιετνάμ. Ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για κομμάτι από μεταλλική επένδυση καλωδίων που είχε καλυφθεί με φύκια.

Εν τω μεταξύ, η Μαλαισία διεύρυνε την περιοχή των ερευνών στέλνοντας σκάφη για έλεγχο κοντά στο Χονγκ Κονγκ όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, η ακτίνα των ερευνών θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 100 ναυτικά μίλια από το όρος Ιγκάρι της Μαλαισίας όπου θεάθηκε για τελευταία φορά το Μπόινγκ. «Οι προσπάθειές μας για τον εντοπισμό του αεροπλάνου θα ενταθούν», είπε.

Οι Αρχές της Μαλαισίας ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για να δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο. Δεν έχουν αποκλείσει ούτε την πιθανότητα να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στο αεροπλάνο, μετά τη δήλωση που έκανε την Κυριακή ένας αξιωματούχος ότι το Boeing έκανε στροφή 180 μοιρών προτού εξαφανιστεί.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτιμάται ότι μπορεί να συνετρίβη το αεροσκάφος πραγματοποιούν έρευνες περισσότερα από 30 αεροπλάνα και 40 πλοία της Μαλαισίας. Το Βιετνάμ έχει επίσης στείλει πλοία και εναέρια μέσα να ερευνήσουν στα δικά του χωρικά ύδατα, ενώ με δύο αεροσκάφη συμμετέχει και η Αυστραλία.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης στείλει μια ομάδα ειδικών στην Κουάλα Λουμπούρ για να βοηθήσουν στις έρευνες, καθώς 154 επιβάτες του αεροπλάνου ήταν Κινέζοι. Οι ΗΠΑ, που είχαν τρεις υπηκόους τους μεταξύ των επιβατών, έστειλαν στη Μαλαισία πράκτορες του FBI υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Αναγνωρίστηκε ο ένας από τους δύο ύποπτους επιβάτες

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές της Μαλαισίας αναγνώρισαν τον έναν από τους δύο επιβάτες του αγνοούμενου αεροπλάνου της Malaysian Airlines που είχαν χρησιμοποιήσει κλεμμένα διαβατήρια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία.

Ο ύποπτος αναγνωρίσθηκε με τη βοήθεια μιας διεθνούς υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε ένας αξιωματικός στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν είναι από τη Μαλαισία, αλλά δεν μπορώ ακόμη να αποκαλύψω από ποια χώρα είναι», δήλωσε ο επιθεωρητής της μαλαισιανής αστυνομίας Χάλιντ Αμπού Μπάκαρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας «Σταρ».

«Ο άνδρας αυτός δεν είναι από το Σιντζιάνγκ της Κίνας», πρόσθεσε αναφερόμενος στην αυτόνομη κινεζική περιφέρεια στην οποία κατοικεί η εθνοτική μειονότητα των Ουιγούρων.

Εκτός από τους δύο ύποπτους επιβάτες, άλλοι πέντε που είχαν εισιτήρια δεν επιβιβάστηκαν ποτέ σε αυτό, όμως όλες οι αποσκευές τους απομακρύνθηκαν πριν από την απογείωση.