Αιώνιους φοιτητές… δύο ταχυτήτων ετοιμάζουν τώρα οι πρυτάνεις ορισμένων πανεπιστημίων για να αποφύγουν τις μαζικές διαγραφές που προβλέπει ο νέος νόμος από το τέλος του τρέχοντος έτους!

Η προοπτική διαγραφών δεκάδων χιλιάδων αιώνιων φοιτητών από το καλοκαίρι προκάλεσε νέα αντιπαράθεση πρυτάνεων και υπουργείου Παιδείας. Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι ετοιμάζει «παράκαμψη» του νόμου για όσους φοιτητές είναι μεν λιμνάζοντες, αλλά ενδιαφέρονται για τις σπουδές τους και καθυστερούν για διάφορους σημαντικούς λόγους, όπως ο βιοπορισμός, η διαμονή σε άλλη πόλη ή οι ασθένειες. Παράλληλα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης έστειλε επιστολή στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο εκφράζοντας ανησυχία της Συγκλήτου για την εφαρμογή του μέτρου και ζητώντας οι όποιες διαγραφές να γίνουν μόνο ύστερα από εισηγήσεις των Τμημάτων –όχι αυτόματα.

«Υπάρχουν κατηγορίες φοιτητών που καθυστερούν να τελειώσουν τις σπουδές όχι από αδιαφορία, αλλά επειδή εργάζονται, μένουν μακριά ή είναι ασθενείς κ.λπ. Για όλους αυτούς, στον νέο οργανισμό του ιδρύματος που ετοιμάζουμε θα θεσπίσουμε κριτήρια, όπως το να έχουν συμμετάσχει σε κάποιες εξεταστικές τα τελευταία έτη ή να μη χρωστούν πολλά μαθήματα, και θα τους εξαιρέσουμε από τη διαγραφή. Εξάλλου, αυτό το προβλέπει ο ίδιος ο νόμος που λέει ότι οι λιμνάζοντες διαγράφονται, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στον οργανισμό του πανεπιστημίου» είπε ο Γιάννης Μυλόπουλος στα «ΝΕΑ». Στόχος είναι να αρθεί η αδικία της τυφλής εφαρμογής του μέτρου και όχι η κατάργησή του από το «παράθυρο» υποστήριξε.

Νωρίτερα η Σύγκλητος του ΑΠΘ είχε ανακοινώσει ότι το πανεπιστήμιο θα θεσπίσει διάκριση μεταξύ φοιτητών που ενδιαφέρονται για τις σπουδές από εκείνους που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται και υποστήριξε ότι το ακαδημαϊκό έτος ολοκληρώνεται με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, συνεπώς μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαγραφή.

Από πλευράς του, το υπουργείο επιμένει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και υπενθυμίζει ότι έχουν δοθεί ήδη αρκετές πρόσθετες εξεταστικές για τους λιμνάζοντες.

Αλλοι πανεπιστημιακοί παρατηρούσαν χθες ότι μεγάλα ποσοστά λιμναζόντων επηρεάζουν και τις διεθνείς αξιολογήσεις των ΑΕΙ και προσέθεταν ότι εκτός από το πρεστίζ ενός ιδρύματος, οι λιμνάζοντες, αν και δεν δικαιούνται ωφελημάτων (σίτιση, στέγαση κ.λπ.), επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία ενός ιδρύματος ειδικά σε εργαστηριακά μαθήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα προκαλεί τριβές στις σχέσεις υπουργείου και πρυτάνεων. Και πέρυσι τέτοια εποχή οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα, επειδή αφορά το 1/3 των φοιτητών της χώρας που θα πρέπει να διαγραφούν.

Παλαιότερα μάλιστα, που δεν υπήρχαν κεντρικά στατιστικά στοιχεία, αρκετά ιδρύματα ζητούσαν από το κράτος κονδύλια βάσει πλασματικών στοιχείων, μην έχοντας εκκαθαρίσει τα μητρώα τους και συνυπολογίζοντας τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές. Μετά διαμαρτύρονταν για υποχρηματοδότηση…

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2007-2008 οι λιμνάζοντες φοιτητές άρχισαν σταδιακά να ξεπερνούν τους συμφοιτητές τους εντός των κανονικών εξαμήνων, με αποκορύφωμα το 2011, που έφτασαν τους 178.826 και ξεπέρασαν κατά 10.000 όσους σπουδάζουν εντός κανονικού χρόνου.
Τι προβλέπει ο νόμος

– Για τους φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ μετά την ψήφιση του Νόμου 4009/2011, ο ανώτατος χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον κανονικό προσαυξημένο κατά 4 εξάμηνα, δηλαδή 6 έτη (για τετραετείς σπουδές).

– Για φοιτητές μερικής φοίτησης ο χρόνος σπουδών φτάνει ώς και το διπλάσιο του κανονικού.

– Για φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ πριν από το 2011, που άλλαξε ο νόμος, ισχύουν τα εξής:

Α. Εγγραφέντες πριν από το 2003-2004: Πρέπει να ολοκληρώσουν τη φοίτηση μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Β. Εγγραφέντες τα έτη 2004-2005, 2005-2006 και 2006-2007: Πρέπει να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους μέχρι τη λήξη του 2014-2015.

Γ. Εγγραφέντες τα έτη 2007-2008 ολοκληρώνουν το 2014-15 και στο εξής κάθε νέα φουρνιά έναν χρόνο μετά, δηλαδή οι του 2008-09 τελειώνουν το 2015-16 κ.λπ.