Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Aσύλου Aνιάτων τελειώνει σε δύο εβδομάδες. Τότε θα αποφασίσει η γενική συνέλευση των μελών του σωματείου εάν θα μπει λουκέτο λόγω χρεών στη δομή που φιλοξενεί για περισσότερο από έναν αιώνα ανθρώπους με βαριές νευρολογικές παθήσεις.

«Δεν μας βγαίνουν τα νούμερα. Τα οικονομικά στοιχεία είναι απελπιστικά» λέει η πρόεδρος του Ασύλου Ιωάννα Ηλιάδη. Πριν από δύο μήνες «TA ΝΕΑ» είχαν καταγράψει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται το ίδρυμα των 210 ασθενών. Τα χρέη του αγγίζουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται κυρίως για οφειλές στο ΙΚΑ και στην Εφορία, ενώ οι 140 εργαζόμενοί του είναι απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες. Χθες η Εφορία βεβαίωσε στο ίδρυμα φόρο ακίνητης περιουσίας ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2010- 2013.

Προβληματική παραμένει και η προμήθεια φαρμάκων καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση, φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να προμηθεύσουν το Ασυλο λόγω χρεών. «Εάν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δεν βοηθηθούμε από την Πολιτεία, το Ασυλο δεν θα επιβιώσει. Εάν κλείσουμε, θα γκρεμιστεί ο κόσμος των ασθενών» είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του ιδρύματος. Σήμερα λέει ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει. Οι οικογένειες των ασθενών έχουν ενημερωθεί για την κρίσιμη συνεδρίαση στις 19 Μαρτίου.

Το Ασυλο Ανιάτων διαθέτει μεγάλη περιουσία, την οποία επιχείρησε να καταγράψει μόλις το 2012, αν και απέκτησε το πρώτο του κληροδότημα το 1899. Ο αριθμός των ακινήτων που του ανήκουν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος. Οι ορκωτοί ελεγκτές που ξεσκόνισαν τις καταστάσεις του εντόπισαν 1.118 ακίνητα στα περιουσιακά του στοιχεία. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι το ίδρυμα δεν είχε εισπράξει από διαμερίσματα που του ανήκουν ενοίκια 20 μηνών.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, η διοίκηση του Ασύλου ανάρτησε στο Διαδίκτυο λίστα με εκατοντάδες ακίνητα προς πώληση και μίσθωση. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η νήσος Χρυσή, γνωστή και ως Γαϊδουρονήσι. Τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν δύο πλειστηριασμοί ακινήτων. Από αυτά πουλήθηκε το ένα και τα έσοδα διατέθηκαν για κάλυψη μέρους των οφειλών προς τους εργαζομένους και χρεών στην Εφορία. Το κενό ρευστότητας όμως παραμένει. Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δέσποινα Πλάκα έχει επιρρίψει ευθύνες και στο Διοικητικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι συμμετείχαν και συμμετέχουν συνταξιούχοι δικαστικοί, μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κτηματομεσίτες που όφειλαν να διαχειριστούν καλύτερα την περιουσία του. Παράλληλα έχει μιλήσει για ξεπούλημα των ακινήτων με τις κινήσεις της νέας διοίκησης. Σύμφωνα με τον Νόμο 1111/1972, σε περίπτωση διάλυσης φιλανθρωπικού σωματείου, η περιουσία του περιέρχεται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου σε άλλο φιλανθρωπικό σωματείο ή ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας.