Την προειδοποίηση ότι οι καθυστερήσεις στην αλλαγή του φόρου υπεραξίας έχουν σημαντική επίπτωση στην αγορά και την οικονομική δραστηριότητα απηύθυνε την Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε συνεργασία που είχε με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις εξής αλλαγές στο φόρο υπεραξίας:

– Για όσους κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση χαμηλότερο των 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο για τουλάχιστον πέντε χρόνια, δεν θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση.

– Για φορολογούμενους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση του ακινήτου τους εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν συμφωνούν με τις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο φόρο υπεραξίας, καθώς υποστηρίζουν πως θα οδηγήσουν σε λιγότερα φορολογικά έσοδα.

Μάλιστα, παρά τις αναφορές της Κυβέρνησης ότι η κτηματαγορά έχει «παγώσει» , καθώς αναμένει να διευκρινισθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η πλευρά των δανειστών δεν φαίνεται να βιάζεται. Σημειώνεται πως από τις αρχές του έτους δεν έχει μεταβιβαστεί ούτε ένα ακίνητο εξαιτίας της ασάφειας που επικρατούσε στη νομοθεσία που ψηφίσθηκε το Δεκέμβριο του 2013, αλλά και της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα συμβόλαια.