Η ουκρανική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές σε υψηλό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.

«Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών», δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Εξάλλου ο Γιατσενιούκ σημείωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία και οι θέσεις τους στο θέμα είναι «κοντινές», όπως ανέφερε την Τρίτη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες ελπίζουν πως «θα γίνουν βήματα από τη ρωσική ηγεσία τα οποία θα επιτρέψουν τη μείωση της (…) έντασης και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας».