Σήμερα ξεκινά η προσωρινή λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του ΕΟΠΥΥ, που αποτελεί μεταβατικό μέτρο έως τις 19 Μαρτίου, όταν θα επαναλειτουργήσουν οι δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτροπές εξετάζουν αιτήματα των ασφαλισμένων όπως πάσης φύσεως αναρρωτικές άδειες, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε τέκνα-μέλη οικογένειας λόγω ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα, και πιθανά εκκρεμούντα αιτήματα για χορήγηση πρόσθετων ειδών-μηχανημάτων αποκατάστασης κτλ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί, στις επτά Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, συστάθηκαν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, οι οποίες συνεδριάζουν καθημερινά.

Οι 57 Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, εκτός από τα εκκρεμή αιτήματα των μονάδων Υγείας, παραλαμβάνουν και νέα αιτήματα ασφαλισμένων.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός δημοσίευσε σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Οδηγός

1. Που παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Στην μεταβατική αυτή περίοδο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται:

* Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 400 επισκέψεων ασθενών ανά μήνα

* Από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών Νοσοκομείων, τακτικά και επείγοντα, από τα Κέντρα Υγείας και από τα Περιφερειακά ιατρεία αυτών

2. Από πού μπορούν να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για τους συμβεβλημένους γιατρούς;

* Από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στο www.eopyy.gov.gr

* Από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, στο τηλέφωνο 210 3803470 και ώρες 08.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., με αστική χρέωση

* Από όλα τα Δημαρχεία, στα οποία έχουν αναρτηθεί λίστες των συμβεβλημένων ιατρών

* Από τα ΚΕΠ όλης της Ελλάδας

3. Που μπορούν να βρουν ελεγκτή γιατρό;

* Στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

* Στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39, Μαρούσι

* Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ) του ΕΟΠΥΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Οι Ελεγκτές Ιατροί θα βρίσκονται στις παραπάνω ΠΕ.ΔΙ. κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι έργο των ελεγκτών είναι η έγκριση ή μη παροχών (οπτικά, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, κλπ) όπως αυτές ορίζονται από τον ΕΚΠΥ.

4. Ποιοι γιατροί δικαιούνται να γράφουν αναρρωτικές άδειες;

Όλοι οι γιατροί (γιατροί νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ) δύνανται να γράφουν αναρρωτικές άδειες.

Για όλες τις χορηγούμενες άδειες, ανεξαρτήτως ημερών, απαιτείται παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Κατ εξαίρεση, άδειες που έχουν χορηγηθεί μετά από νοσηλεία σε Δημόσιο Νοσοκομείο και μέχρι 15 ημέρες, στο εξιτήριο απαιτείται μόνον σφραγίδα ελεγκτή γιατρού και όχι παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

5. Ποια η διαδικασία χορήγησης και έγκρισης αδειών για εγκύους;

Σε ότι αφορά στις εγκύους ασφαλισμένες, για την έγκριση αναρρωτικών αδειών θα ακολουθηθεί η διαδικασία που διέπει όλες τις υπόλοιπες αναρρωτικές, δηλαδή θα εξετάζονται από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

6. Που μπορούν να προμηθευτούν οι έγκυες γνωμάτευση για πιθανή ημερομηνία τοκετού;

Από μαιευτήρες – γυναικολόγους των Κρατικών Νοσοκομείων, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και οι μη συμβεβλημένους (ιδιώτες) χωρίς έγκριση ελεγκτή. Σημειώνεται ότι για την αποζημίωση του εν λόγω επιδόματος αποκλειστικά αρμόδιο είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γενικότερα το κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωριστά.

7. Που παρέχονται υπηρεσίες των σταθμών προστασίας μάνας, παιδιού και εφήβου;

Για το διάστημα της διαθεσιμότητας, οι υπηρεσίες αυτών των μονάδων παρέχονται από τους συμβεβλημένους ιατρούς ειδικοτήτων.

8. Από πού λαμβάνονται ιατρικές γνωματεύσεις για ειδική αγωγή (π.χ. λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κτλ.);

Από Κρατικά Νοσοκομεία με τα αντίστοιχα τμήματα πχ Νοσοκομείο Παίδων

9. Που διενεργούνται οι εμβολιασμοί των παιδιών;

Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παιδιάτρους, Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας που διαθέτουν τα αντίστοιχα τμήματα.

Εάν ο εμβολιασμός διενεργηθεί σε μη συμβεβλημένους ιατρούς , η δαπάνη δεν αποζημιώνεται.

10. Παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ;

Τα οδοντιατρεία των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα επαναλειτουργήσουν μετά την λήξη της διαθεσιμότητας – κινητικότητας του προσωπικού τους με την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ). Το οδοντιατρικό και οδοντοτεχνικό προσωπικό των μονάδων υγείας που θα ενταχθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα συλλογικά όργανα των οδοντιάτρων για υπογραφή συμβάσεων και με ιδιώτες οδοντιάτρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.

11. Από ποιόν δίνεται έγκριση για συνεχιζόμενη θεραπεία;

Χορηγείται από τον θεράποντα γιατρό και θεωρούνται από τον Ελεγκτή Γιατρό του ΕΟΠΥΥ για το μεταβατικό στάδιο ή όπως αλλιώς οριστεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αφορούν σε παθήσεις που προϋπάρχουν της ημερομηνίας λήξεως της ασφαλιστικής ικανότητας και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής. Χορηγούνται για διάστημα 6 μηνών και συστήνεται να εξεταστούν από ΚΕΠΑ για την λήψη ποσοστού αναπηρίας κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρονται χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικά νοσήματα, ψυχώσεις, υπέρταση κλπ και όχι οξεία νοσήματα όπως κολικός, οξεία οσφυαλγία κλπ.

12. Τι διαδικασία προβλέπεται για τα ατυχήματα;

Σε ότι αφορά τη δήλωση ατυχήματος το ειδικό έντυπο οπωσδήποτε θα συμπληρώνεται από τον θεράποντα ιατρό κρατικού νοσοκομείου ή συμβεβλημένης κλινικής ή ιδιώτες (συμβεβλημένους ή μη) και μετά θα εγκρίνεται από τον ελεγκτή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

13. Που μπορεί να αποστείλει ο ασφαλισμένος καταγγελία;

Μπορείτε να απευθύνετε τις καταγγελίες σας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, στην διεύθυνση Αξιολόγησης & Διασφάλισης Ποιότητας Κηφισίας 39, Μαρούσι, 15123.​