Τον κατ’ οίκον περιορισμό του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι διέταξε δικαστήριο της Μόσχας απαγορεύοντάς του να να δέχεται επισκέψεις και να συνομιλεί με οποιονδήποτε άλλον πέραν της οικογένειάς του, καθώς και να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο και Διαδίκτυο.

Η Εισαγγελία κατηγορεί τον Αλεξέι Ναβάλνι ότι ταξίδεψε επανειλημμένα εκτός Μόσχας παραβιάζοντας τους όρους της αποφυλάκισης, μετά την καταδίκη του σε πενταετή ποινή κάθειρξης με αναστολή με την κατηγορία της οικονομικής απάτης και κλοπής 450.000 δολαρίων από εταιρεία ξυλείας το 2009.

Ταυτόχρονα, κατηγορείται και για αντίσταση κατά τη σύλληψη σε διαδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν υπό κράτησαν εκατοντάδες ακτιβιστές από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου και καταγγέλλων της διαφθοράς, έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες με την οποία οδηγήθηκε σε δίκη πολιτικά υποκινούμενες, ανυπόστατες και γελοίες.

Η απόφαση να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό καταγγέλθηκε επίσης ως αβάσιμη με τον Ναβάλνι να τονίζει πως στόχος των Αρχών είναι να τον κάνουν να σιωπήσει.

Επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι έχει ενισχύσει την πίεση στους διαφωνούντες τις τελευταίες εβδομάδες, με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Ναβάλνι είχε τεθεί επικεφαλής στις διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου την περίοδο 2011-2012.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός έχει ισχύ δύο μηνών, αλλά μπορεί να παραταθεί.