Η αντιπολίτευση της Τουρκίας ζήτησε χθες επισήμως την παραίτηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Χαλούκ Κοτς «εάν ο Ερντογάν δεν παραιτηθεί θα σύρει τη χώρα σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό χάος. Το σκάνδαλο, δυστυχώς, κάνει την Τουρκία να δίνει στον κόσμο την εντύπωση μιας μπανανίας». Η δεύτερη ηχογραφημένη συνομιλία του τούρκου πρωθυπουργού με τον γιο του Μπιλάλ, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο το βράδυ της Πέμπτης και στην οποία γίνεται συζήτηση για το ύψος της μίζας που πρέπει να τους πληρώσει ένας επιχειρηματίας, κάνει τα σύννεφα πάνω από το προεδρικό μέγαρο να πυκνώνουν.

Εκτάκτως συνεκλήθη το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας για να συζητήσει, όπως έγινε γνωστό, τις δραστηριότητες της «παράλληλης οργάνωσης» που δρα μέσα στο κράτος –όπως αποκαλείται το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει το δίκτυο Χιζμέτ, που διαθέτει μεγάλη βάση τόσο στο δικαστικό σώμα όσο και στην αστυνομία, ότι απεργάζεται την ανατροπή της. «Οι δομές και οι δραστηριότητές τους, που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας, συζητήθηκαν στη συνάντηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Συζητήθηκαν επίσης μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των τοπικών εκλογών». Οι δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Μάρτιο και θα αποτελέσουν ένα κρας-τεστ για τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, έπειτα από όλες αυτές τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς. Το ανακοινωθέν του πανίσχυρου Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει ότι η σύγκρουση του Ερντογάν με το δίκτυο του Γκιουλέν έχει αναχθεί σε θέμα εθνικής ασφάλειας για την κυβέρνηση.

Οι διαρροές ηχογραφημένων συνομιλιών του πρωθυπουργού αναμένεται να συνεχισθούν. Στην πρώτη συνομιλία με τον γιο του Μπιλάλ αναφέρονταν στο πώς θα μπορούσαν να ξεφορτωθούν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ που βρίσκονταν κρυμμένα σε διάφορα διαμερίσματα, την ημέρα που η αστυνομία είχε προβεί

σε συλλήψεις στελεχών της κυβέρνησης και συγγενών τους για διαφθορά. Στη δεύτερη συνομιλία ο Ερντογάν φέρεται να λέει στον γιο του να μη δεχθεί μίζα ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Σίτκι Αγιάν, ιδιοκτήτη της εταιρείας Σομ Πετρόλ, η οποία είχε δεχθεί φοροαπαλλαγές από την κυβέρνηση προκειμένου να φτιάξει νέους πετρελαιαγωγούς από το Ιράν, λέγοντας ότι το ποσό αυτό ήταν πολύ χαμηλό.

«Θα ελέγξουμε εάν οι συνομιλίες αυτές είναι πλαστές ή όχι και δεν έχουμε να δηλώσουμε κάτι άλλο» σχολίασε στο πρακτορείο Ρόιτερ αξιωματούχος της κυβέρνησης, σε μια αλλαγή της επίσημης γραμμής. Επειτα από τη δημοσιοποίηση της πρώτης συνομιλίας ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι όσα έχουν ηχογραφηθεί είναι πλαστά και προϊόν μοντάζ, δεν είχε διαψεύσει όμως ότι ακούγεται τόσο η δική του φωνή όσο και του γιου του. Μάλιστα ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι οι εχθροί του «υπέκλεψαν ακόμα και κρατικές κρυπτογραφημένες συνομιλίες», αποδεχόμενος εμμέσως ότι τα τηλέφωνά του παρακολουθούνταν.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και κλοπή. Ο εισαγγελέας της Αγκυρας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας έπειτα από τη δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων συνομιλιών. Στην πρώτη από αυτές αναφέρονται διάφορα ονόματα συγγενών του Ερντογάν και ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα χρήματα από τις μίζες και ο Κοτς ζήτησε να γίνει έρευνα στις περιουσίες των προσώπων αυτών.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Καθώς αυξάνεται η ένταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή, οι τουρκικές αγορές καταρρέουν. Η τουρκική λίρα έπεσε χθες στο χαμηλότερο σημείο της τις τελευταίες τρεις εβδομάδες –2,50 λίρες έναντι του δολαρίου. Και οι μετοχές βρίσκονται σε κατιούσα πορεία τον τελευταίο καιρό. Ο Τίμοθι Ας, επικεφαλής ερευνητής των αναδυόμενων αγορών της Standard Bank, σχολιάζει ότι η πτώση της λίρας οφείλεται κυρίως στις πολιτικές εξελίξεις και θεωρεί ότι η αστάθεια θα συνεχισθεί μέχρι τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, αλλά και τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Με το βλέμμα στις κάλπες

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η πολιτική ένταση θα αυξηθεί έως τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου και παρακολουθούν ενδελεχώς τις διακυμάνσεις των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στις δημοσκοπήσεις

«Οι συνομιλίες είναι αυθεντικές»

Οι ειδικοί που εξετάζουν τις ηχογραφημένες συνομιλίες του Ερντογάν με τον γιο του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι αυθεντικές. Οπως γράφει η εφημερίδα «Ζαμάν», οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε απέκλεισαν να έχει γίνει συρραφή λέξεων από ομιλίες του πρωθυπουργού και εξέτασαν το ενδεχόμενο οι συνομιλητές να μιμούνται τη φωνή του Ερντογάν και του γιου του. Συνέκριναν την προφορά με εκείνη του πρωθυπουργού από ομιλίες του επί ώρες και τις πέρασαν από ειδικά μηχανήματα. Κατέληξαν ότι με ποσοστό ακρίβειας 95% οι συνομιλίες είναι πραγματικές.