Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και ο Πάπας Φραγκίσκος έκαναν την Τετάρτη έκκληση για τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους και προέτρεψαν τους πολιτικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο προκειμένου να καταλαγιάσουν οι χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Φοιτητές και άλλοι αντίπαλοι του προέδρου Νικολά Μαδούρο, απαιτούν την παραίτησή του διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό, τα συγκλονιστικά επίπεδα των βίαιων εγκλημάτων και τις ελλείψεις στα τρόφιμα.
Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόλις 10 μήνες, αν και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς δεν υπάρχει κανένα σημάδι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ανατραπεί από την κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν εκκλήσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Βενεζουέλα ήταν και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είπε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τα πρόσφατα γεγονότα. «Ελπίζω ειλικρινά ότι η βία και οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατό και ότι οι άνθρωποι της Βενεζουέλας, ξεκινώντας από τους πολιτικούς, θα ενεργήσουν για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, μέσω της αμοιβαίας συγχώρεσης και του ειλικρινή διαλόγου», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε έκκληση για «συγκεκριμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές για μείωση της πόλωσης» και συμμετοχή σε διάλογο. «Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας «να εκφράζουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το νόμο και παράλληλα να αναζητούν κοινό έδαφος, παρά τις πολιτικές τους απόψεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από