«Είμαστε ασφαλείς, δεν έχουμε κινδυνεύσει» λένε οι έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας, διαψεύδοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες περί διώξεων και κλίματος εκφοβισμού. Αυτές οι φήμες, που υιοθετήθηκαν από την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κ. Δούρου, σε ανακοίνωσή της, υποστήριζε ότι οι ομογενείς βρίσκονται στο στόχαστρο νεοναζιστικής οργάνωσης και επέκρινε τον Βαγγέλη Βενιζέλο –ο οποίος είναι πιθανό να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κίεβο –και το υπουργείο Εξωτερικών για ολιγωρία. Μάλιστα, επικαλέστηκε δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάνδρας Προτσένκο, περί ξυλοδαρμών ομογενών και κλίματος εκφοβισμού.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η κ. Προτσένκο διέψευσε κατηγορηματικά ότι διώκονται οι Ελληνες, ενώ η Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση με ανάλογο περιεχόμενο. «Κανένας δεν μας έχει πειράξει» είπε. «Ακούσαμε κάθε Ελληνα που μας μίλησε από όλα τα χωριά και μας είπαν ότι είναι όλοι ήσυχοι. Βεβαίως ανησυχούμε για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά κανένας δεν μας έχει ενοχλήσει» είπε η κ. Προτσένκο. Τη στάση της κ. Δούρου, αλλά και παρόμοια κριτική που είχε δεχθεί από την πλευρά των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, επέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αν όσοι έκαναν δηλώσεις ζητούσαν να ενημερωθούν πριν τοποθετηθούν δημόσια θα γνώριζαν την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΙΑΣ. Και ο γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο, Αγάπιος Καλογνωνής, τονίζει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ασφάλειας για τους Ελληνες. «Οι Ελληνες έχουν μακραίωνη παρουσία εδώ, ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους Ουκρανούς, οπότε δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Το περιστατικό βιαιοπραγίας στο Κίεβο σε βάρος του ομογενούς βουλευτή Σπυρίδωνα Κιλινκάροφ εκτιμάται ότι δεν έχει σχέση με την ελληνική καταγωγή του, αλλά εκλαμβάνεται ως δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στο γεγονός ότι το κόμμα του στήριξε το κόμμα των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς» ανέφερε ο κ. Καλογνωνής.

«Είμαστε σε αναμονή. Ελπίζω να μην ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος» είπε στα «ΝΕΑ», σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Σωκράτης Λαζαρίδης. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Συμφερούπολης και χθες έμεινε κλεισμένος στο σπίτι του, καθώς ένοπλοι από το φιλορωσικό τμήμα του ουκρανικού πληθυσμού κατέλαβαν κτίρια της τοπικής Βουλής και κεντρικοί δρόμοι είχαν ερημώσει.

Κάθε τόσο απομακρυνόταν από το ακουστικό, καθώς το κινητό του τηλέφωνο χτυπούσε αδιάκοπα. Γνωστοί του από κάθε άκρη της χώρας, από τη Ρωσία, αλλά και από την Ελλάδα, αγωνιούσαν για τις εξελίξεις στην περιοχή της Κριμαίας, εκεί όπου εκδηλώθηκε χθες το πρωί η νέα εστία έντασης. «Οι έλληνες ομογενείς δεν υποφέρουμε περισσότερο ή λιγότερο από όλους» είπε ο κ. Λαζαρίδης. Περίπου 3.000 ομογενείς ζουν στην περιοχή του, ενώ ο συνολικός αριθμός τους στην Ουκρανία ξεπερνά τους 100.000.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ελλήνων ομογενών είναι συγκεντρωμένος στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. «Ολα είναι ήρεμα εδώ για τους Ελληνες. Από τις ειδήσεις μαθαίνουμε και εμείς τι συμβαίνει» είπε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία από την περιοχή η Ελενα Ντόμπρα. Στην ίδια περιφέρεια, στην πόλη Μαριούπολη ζει και η Βικτόρια Πομαζάν, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ελληνες της Ουκρανίας».

Η πόλη της απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το Κίεβο. «Στη Μαριούπολη δεν γίνονται διαδηλώσεις, όλοι είναι στις δουλειές τους και οι μαθητές στα σχολεία τους. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά, και για τους περίπου 80.000 Ελληνες που μένουν στην ευρύτερη περιοχή» είπε. Ασφαλής δηλώνει και η Ελενα Προντάν, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Ντονέτσκ. «Οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια δουλεύουν κανονικά. Υπάρχει, βέβαια, ανησυχία για όσα μαθαίνουμε ότι γίνονται στο Κίεβο και την Κριμαία».
«Θα συνεχιστεί η διδασκαλία των ελληνικών»

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο ελπίζει ότι μετά την ανατροπή στο καθεστώς δεν θα απαγορευθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της χώρας. Για την ώρα δεν έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης, αλλά εάν ισχύσει, η ίδια λέει ότι θα είναι η πρώτη που θα το αντικρούσει. Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οποιαδήποτε αναφορά κάνει λόγο για επιθέσεις εις βάρος του ελληνισμού είναι κακόβουλη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί λέγονται τέτοια ανυπόστατα πράγματα. Είμαστε ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τις εξελίξεις, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί η λύση για το καλό του ουκρανικούλαού».