Σάλο προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για το εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων πολιτών μέσω του Διαδικτύου που είχαν στήσει οι βρετανικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ηλεκτρονική έκδοση της «Γκάρντιαν» δημοσίευσε χθες το απόγευμα απόρρητα έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας (GCHQ), με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), υπέκλεπτε επί σειρά ετών φωτογραφίες από εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο μέσα από τις κάμερες των υπολογιστών τους (webcams).

Τα έγγραφα χρονολογούνται μεταξύ του 2008 και του 2010 και περιγράφουν τη λειτουργία ενός μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων με την κωδική ονομασία Optic Nerve (Οπτικό Νεύρο).
Στο πλαίσιο της επιχείρησης συλλέγονταν φωτογραφίες των χρηστών όταν εκείνοι έκαναν βιντεοσυνδιαλέξεις με άλλους χρήστες μέσω της υπηρεσίας Yahoo! Messenger. Κατόπιν οι φωτογραφίες των ανυποψίαστων πολιτών αποθηκεύονταν σε βάσεις δεδομένων.

Σε μια περίοδο έξι μηνών, μόνο το 2008, η GCHQ συνέλεξε φωτογραφίες από περισσότερους από 1,8 εκατ. λογαριασμούς της Yahoo! Σε πολλές φωτογραφίες οι χρήστες εικονίζονταν γυμνοί σε άσεμνες πόζες, καθώς οι βιντεοσυνδιαλέξεις τους είχαν σεξουαλικό περιεχόμενο.

Η Yahoo! αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του προγράμματος παρακολούθησης, κατηγορώντας τις μυστικές υπηρεσίες για «ένα νέο επίπεδο παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών».

Η λειτουργία του Optic Nerve προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που έδωσε στην «Γκάρντιαν» ο πρώην σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή το 2008 και ήταν ενεργό τουλάχιστον μέχρι το 2012.