Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δικαίωσε τη φήμη της ως έμπειρης διπλωμάτη, που δεν ανοίγει εύκολα τα χαρτιά της και κρατά ισορροπίες κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Βρετανία, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και να πάρει τσάι με τη βασίλισσα. Η Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία της να παραμείνει η Βρετανία στην οικογένεια της ΕΕ. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποσχεθεί θεμελιώδεις αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Λονδίνου, αν και δεν έκλεισε τελείως την πόρτα αφού παραδέχθηκε ότι πράγματι η ΕΕ χρειάζεται κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Η καγκελάριος έδωσε ταυτόχρονα σήμα ότι θα υποστήριζε την επιθυμία του Κάμερον να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση της νομοθεσίας περί ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά το σύστημα κοινωνικών παροχών, ότι θα στηρίξει εν μέρει την επιθυμία του να έχει λιγότερες εξουσίες η Κομισιόν και ότι η Βρετανία θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει μαζί με τις άλλες χώρες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης. Τις δηλώσεις αυτές περί ελεύθερης διακίνησης η Μέρκελ τις επανέλαβε και στη συνέντευξη με τον Κάμερον που ακολούθησε.
Τα ακριβή λόγια της Μέρκελ στο Κοινοβούλιο ήταν ενδεικτικά της στάσης που κράτησε, με την οποία κάλεσε ουσιαστικά τον Κάμερον να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και το μήνυμα που έστειλε ήταν ξεκάθαρο αφού έκανε τις σχετικές δηλώσεις στα αγγλικά πριν συνεχίσει μιλώντας στα γερμανικά.
«Κάποιοι περιμένουν ότι ο λόγος μου θα ανοίξει τον δρόμο για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, που θα ικανοποιήσει όλα τα είδη των επιθυμιών των Βρετανών. Φοβάμαι ότι θα τους απογοητεύσω» είπε σε άπταιστα αγγλικά η Μέρκελ.
«Αλλοι περιμένουν ακριβώς το αντίθετο, ελπίζοντας ότι θα στείλω από εδώ ξεκάθαρο μήνυμα στο Λονδίνο ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει σχεδόν οποιοδήποτε τίμημα για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Φοβάμαι ότι (και) οι ελπίδες αυτές θα διαψευσθούν» προσέθεσε αμέσως μετά.
Η Γερμανία θέλει μια ισχυρή Βρετανία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που να συνεισφέρει στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το μπλοκ των 28 χωρών της ΕΕ.
«Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε μοντέλο για άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό και τίποτε λιγότερο από αυτό θα πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος... Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόμαστε μια ισχυρή Βρετανία με ισχυρή φωνή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν το έχουμε αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές προς όφελος όλων» ήταν τα λόγια της Μέρκελ.
Η επίσκεψη της Μέρκελ πραγματοποιήθηκε καθώς αυξάνεται συνεχώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, αφού ο Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες της χώρας εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κόκκινο χαλί στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ο Κάμερον έστρωσε το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τη Μέρκελ στην Ντάουνινγκ Στριτ και στη συνέχεια παραχώρησε μαζί της συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην Ουκρανία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από