Η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Αριζόνας προέβαλε βέτο σε έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο που θα επέτρεπε στους καταστηματάρχες της Πολιτείας να αρνούνται τις υπηρεσίες τους σε ομοφυλοφίλους με την επίκληση της θρησκευτικής ελευθερίας!

Το κείμενο του νόμου που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους βουλευτές και γερουσιαστές της πολιτείας «είναι διατυπωμένο με όρους γενικούς και θα μπορούσε να έχει μη ηθελημένες και αρνητικές συνέπειες. Προέβαλα το βέτο μου στο κείμενο…», ανακοίνωσε η κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ.

Σύμφωνα με την κυβερνήτη, ο συγκεκριμένος νόμος «δεν απαντά σε καμία ιδιαίτερη ανησυχία που συνδέεται με τη θρησκευτική ελευθερία στην Αριζόνα. δεν έχω ακούσει ούτε ένα παράδειγμα παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας των καταστηματαρχών», είπε.

Η κυβερνήτης, γνωστή για τις υπερσυντηρητικές τις θέσεις, κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης, «κατανοεί ότι ή κοινωνία αντιμετωπίζει πολλές σημαντικές αλλαγές».

«Ωστόσο, πιστεύω ειλικρινά ότι ο νόμος 1062 μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσει περισσότερη βλάβη από αυτήν που προτίθεται να διευθετήσει και να διχάσει την Αριζόνα σε αφάνταστο βαθμό. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί θεμελιώδη αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αριζόνα. Ομως η μη εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων αποτελεί επίσης θεμελιώδη αξία».

Το κείμενο του επίμαχου νόμου δεν στρέφεται ειδικά κατά των ομοφυλοφίλων, αλλά επιτρέπει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να επικαλεσθούν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε περίπτωση δίωξης για εφαρμογή διακρίσεων.

Ο νόμος προωθήθηκε από την υπερσυνητηρητική ομάδα Center for Arizona Policy, το οποίο αντιτίθεται στους γάμους των ομοφυλοφίλων και στην άμβλωση. Είχε καλέσει την κυβερνήτη να επικυρώσει τον νόμο. «Κανείς δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει αντίθετα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις πηγαίνοντας στην εργασία του ή ανοίγοντας ένα κατάστημα», έγραψε η ομάδα πίεσης στην ανακοίνωσή της.

Ο νόμος προκάλεσε την οργή των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, κυρίως την ισχυρή Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (ACLU) η οποία κάλεσε την Τζαν Μπρούερ να προβάλει το βέτο της. «Για μία ακόμη φορά, οι βουλευτές και γερουσιαστές της Αριζόνα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», έγραψε σε ανακοίνωσή της.