Οι υπουργοί Άμυνας του NATO συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη να καταρτίσουν σχεδιασμούς για όλες τις πιθανές επιλογές της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά τη μελλοντική δράση της στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο να χρειαστεί να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του στα τέλη του 2014, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Το NATO σχεδίαζε να κρατήσει μια κατά πολύ μικρότερη από τη σημερινή δύναμη στο Αφγανιστάν μετά το τέλος αυτού του έτους για να εκπαιδεύει και να παρέχει υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, αλλά αξιωματούχοι των χωρών μελών του NATO και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λένε ότι η άρνηση του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι να υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας ενδέχεται να οδηγήσει στην απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων.

«Συμφωνήσαμε σήμερα στην ανάγκη να κάνουμε σχεδιασμούς για όλα τα πιθανά σενάρια, περιλαμβανομένης της πιθανότητας να μην είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε δυνάμεις στο Αφγανιστάν μετά το 2014 λόγω των (. . .) καθυστερήσεων που έχουμε καταγράψει», είπε ο ΓΓ του NATO κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.