Μετά την επιλογή του Γιώργου Κουμουτσάκου από τη ΝΔ και την αναμενόμενη εκ νέου υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού συμπληρώνεται το παζλ στην πιο κρίσιμη περιφέρεια των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα συμπεράσματα που θα βγουν από την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή είναι εκείνα που θα κυριαρχήσουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Γιάννης Σγουρός: Ο έμπειρος διαχειριστής της καθημερινότητας

Παλαιά καραβάνα της Αυτοδιοίκησης – ο παλαιότερους από τους υπόλοιπους διεκδικητές – ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ξεφεύγει από τα κομματικά στεγανά αλλά και από τον διαχωρισμό μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών υποψηφίων. Οι προτάσεις του περιορίζονται σε ζητήματα που αφορούν τον θεσμό και τα προβλήματά του τα οποία έχει δηλώσει πως μπορούν να αποτελέσουν τον μοναδικό λόγο αντιπαράθεσης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αν και προερχόμενος από το παλαιό ΠαΣοΚ, ο Γιάννης Σγουρός κατάφερε πολύ γρήγορα με τις επιλογές και τις πράξεις του να αναδειχθεί σε ένα υπερκομματικό πρόσωπο. Αυτό επιβεβαιώνουν εξάλλου και οι συνεχείς δηλώσεις στελεχών από όλο το φάσμα των πολιτικών χώρων, με τις οποίες δημόσια εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στον περιφερειάρχη.

Ο ίδιος δεν είδε ποτέ τον χώρο της Αυτοδιοίκησης ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Με τον συγκεκριμένο χώρο ενεπλάκη το 2002, όταν εκλέχθηκε νομάρχης Αθηνών και στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι την κατάργηση του θεσμού. Το 2010 η απήχησή του επιβεβαιώνεται με την εκλογή του στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στη μετα-Καλλικράτη εποχή.

Ο Γιάννης Σγουρός δεν ξεχνάει πάντως και την πρώτη του αγάπη, τον αθλητισμό. Ξεκινώντας να αγωνίζεται σε μικρή ηλικία στην ομάδα καλαθοσφαίρισης του Εσπερου Θεσσαλονίκης, έχει περάσει από θέσεις προπονητή ενώ υπήρξε και πρωτεργάτης στην ανάδειξη της άρσης βαρών στην Ελλάδα ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας του αθλήματος. «Θα είμαι ο ίδιος και δεν πρόκειται να αλλάξω» δηλώνει πάντως ο περιφερειάρχης. Δεν είναι τυχαίο πως διαθέτει το προφίλ του απλού ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Ταυτόχρονα, όμως, συγκεντρώνει και τα χαρακτηριστικά του δεινού διαχειριστή. Στη διάρκεια της θητείας του εξάλλου εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά της περιφέρειας, ενώ κατόρθωσε να υπάρξει αύξηση στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων κατά 400%!

Γιώργος Κουμουτσάκος: Καραμανλικός με «ένσημα» στις Βρυξέλλες

Τα δεδομένα για τον Γιώργο Κουμουτσάκο άλλαξαν μετά την απόφαση για εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία. Μέχρι τότε ο 53χρονος ευρωβουλευτής διεκδικούσε με αξιώσεις την κατάληψη μίας από τις εκλόγιμες θέσεις στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο και για πολλούς στη ΝΔ η επανεκλογή του θα ήταν βασικός όρος από το στρατόπεδο των καραμανλικών προς την κομματική ηγεσία.

Διπλωματικό στέλεχος χαμηλών τόνων, αναδείχθηκε στο κομματικό στερέωμα την περίοδο της θητείας του Πέτρου Μολυβιάτη στο ΥΠΕΞ, αναλαμβάνοντας τη θέση του εκπροσώπου. Από τη θέση αυτή δεν είχε κανένα πρόβλημα συνεργασίας και με την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ανέλαβε το τιμόνι της ελληνικής διπλωματίας (την περίοδο 2006-2009). Την υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη, άλλωστε, στήριξε διακριτικά και στην εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή.

Στο κομματικό παρασκήνιο δεν παραβλέπουν να προσθέσουν στα στοιχεία που βοήθησαν στην ανέλιξη του κ. Κουμουτσάκου και τον γάμο του με τη κόρη του καθηγητή Αργύρη Καρρά, γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή και εξ απορρήτων συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Στην προεκλογική περίοδο του 2009, μάλιστα, κλήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει και χρέη εκπροσώπου Τύπου, αλλά η προσπάθειά του χάθηκε μέσα στη σκόνη της εκλογικής συντριβής.

Την τελευταία πενταετία, πάντως, με τη μετακόμιση του στις Βρυξέλλες, σχεδόν όλοι στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Κουμουτσάκος βρήκε τον δικό του βηματισμό και έναν προσωπικό δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ήταν μία από τις περιπτώσεις που πέρασαν απαρατήρητες – αντιθέτως, αποχωρεί με τις περγαμηνές των συναδέλφων του, οι οποίοι τον ξεχώρισαν ως τον καλύτερο ευρωβουλευτή του τομέα Μεταφορών. Η μετάβαση από τις Βρυξέλλες δεν δείχνει εύκολη. Μπορεί να δημιουργήσει, ωστόσο, μια εκλογική «προίκα» για το μέλλον. Το παράδειγμα του Βασίλη Κικίλια, άλλωστε, επιστρατεύθηκε για να πειστεί ο ευρωβουλευτής.

Ρένα Δούρου: Η γλωσσομαθής πασιονάρια του αντι-μνημονίου

Πρόσφατα έθεσε τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ενώπιον του διλήμματος, που θα πρέπει να απασχολήσει τις περιφερειακές εκλογές, περί του ποιος μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια, ένας μνημονιακός ή ένας αντιμνημονιακός.

Από τα πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι όταν λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Το νεροπότηρο που άδειασε πάνω της το μέλος της Χρυσής Αυγής προκάλεσε τη συμπάθεια σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, ενώ την ανέδειξε – για κάποιους – και σε ένα είδος συμβόλου έναντι στο ακροδεξιό μόρφωμα. Η 38χρονη τότε Δούρου είχε ήδη εκλεγεί στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών στο πλαίσιο της αναμέτρησης του Μαΐου, ενώ διασφάλισε την είσοδό της και στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Λίγες εβδομάδες αργότερα – τον Ιούλιο του 2012 – ταξίδευε στη Λατινική Αμερική για το Παγκόσμιο Αριστερό Φόρουμ και φωτογραφιζόταν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, από τον οποίο το κόμμα της θα έπαιρνε… φθηνό πετρέλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε εξάλλου χρίσει σκιώδη υπουργό Εξωτερικών.

Ισως σε αυτό να συνέβαλε και η γλωσσομάθεια αλλά και οι σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες, με πέρασμα στη διάρκεια αυτών από χώρες όπως Γαλλία, Τουρκία και Αγγλία. Η ίδια είχε ενεργό δράση στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ «κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» – όπως αναφέρει και στο βιογραφικό της.

Ωστόσο, η δράση της δεν περιορίζεται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2012 βρίσκεται επικεφαλής πορείας ενστόλων και υπερασπίζεται τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παράγουν κοινωνική υπεραξία. Σε απόλυτη σύμπνοια με τις επιλογές τής ηγεσίας, επιλέγει το προφίλ της ήπιων τόνων πολιτικού, έτοιμης να δώσει μάχη για τους αντιμνημονιακούς στόχους.

Θανάσης Παφίλης: Ο συνεπής ιδεολόγος με τις διακομματικές φιλίες

Εκλογές για το ΚΚΕ δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του Θανάση Παφίλη, καθώς έχει δώσει τη μάχη για το κόμμα από όλα τα μέτωπα. Υπήρξε βουλευτής Φθιώτιδας του ΚΚΕ στο διάστημα 1989-1993, ήταν ευρωβουλευτής του κόμματος την περίοδο 2004-2009, ενώ στη συνέχεια στις εκλογές του 2009 συμμετείχε στην Α’ Αθήνας όπου και εξελέγη βουλευτής. Στις τελευταίες εκλογές του 2012 ηγήθηκε μάλιστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Επιλογή για το ΚΚΕ υπήρξε και σε αναμετρήσεις της Αυτοδιοίκησης. Το 2002 χρίστηκε υποψήφιος νομάρχης Αθηνών, ενώ στις προηγούμενες εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής όπου συγκέντρωσε 14,44%.

Ανθρωπος πάντα στρατευμένος στο πλευρό της ηγεσίας, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έχει αναλάβει κατ’ επανάληψη να υπερασπιστεί τις κυρίαρχες κομματικές πολιτικές. Ωστόσο, είναι από τα στελέχη που έχει κατορθώσει να διαθέτει συνομιλητές από άλλους χώρους, εξαιτίας του ανοικτού του πνεύματος που του επιτρέπει να τείνει ευήκοα ώτα σε άλλες απόψεις.

Από τα παλαιότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής – εκλέγεται από το 1991 – το όνομά του είχε ακουστεί και κατά τις συζητήσεις για τη διάδοχή της Αλέκας Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος. Με νομικές σπουδές, ο Θανάσης Παφίλης είχε από νωρίς ενταχθεί στους κόλπους της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ την περίοδο της δικτατορίας, ενώ συμμετείχε ενεργά και στο φιλειρηνικό κίνημα.

Διετέλεσε μάλιστα γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης από το 2000, ενώ συμμετείχε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Εμείς θέλουμε να σπάσει η κοινωνική πόλωση που υπάρχει στους εργαζόμενους και να ενωθούν σε ταξική βάση» δήλωνε πρόσφατα, αποκηρύσσοντας το ενδεχόμενο των όποιων συνεργασιών. «Η συνταγή του παρελθόντος να κάνουμε συνεργασίες με μερικά τμήματα της Αριστεράς που άλλες φορές εξέφραζαν κι άλλες όχι και τίποτα κοινωνικό, δεν περπατάει» σχολίαζε.

Βασίλης Οικονόμου: Ο πασοκογενής της ΔΗΜΑΡ

Επιλογή της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να είναι ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου, με την υποψηφιότητά του πάντως να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί. Προερχόμενος από το ΠαΣοΚ, με το οποίο εκλεγόταν βουλευτής Αττικής από το 2000 έως και το 2009, ο κ. Οικονόμου διαγράφηκε το 2011. Τότε μαζί με τον Γιάννη Δημαρά ίδρυσαν του Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών, ενώ ο δρόμος του τον φέρνει το 2012 να συνεργάζεται με τη ΔΗΜΑΡ και να εκλέγεται βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής. Η υποψηφιότητά του στην περιφέρεια έχει προκαλέσει πάντως κάποιες τριβές στο εσωτερικό του κόμματος.

Παύλος Χαϊκάλης: Τηλεοπτική λάμψη, θεατρικός λόγος

Από το σανίδι του θεάτρου και τα τηλεοπτικά πλατό, η πρώτη επαφή του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη με την πολιτική ήταν στις εκλογές του 1993, όταν είχε κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Ανοιξη. Το 2012 συστρατεύεται στους Ανεξάρτητους Ελληνες και εκλέγεται βουλευτής Αττικής. Εκτοτε υπερασπίζεται με ζήλο τις θέσεις του κόμματος του Πάνου Καμμένου, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε αντιπαραθέσεις με άλλους συναδέλφους του υιοθετώντας ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατά της μνημονιακής πολιτικής. Το όνομά του είχε εμπλακεί πριν από λίγο καιρό σε υπόθεση φοροδιαφυγής, μεταξύ αυτών που είχαν πέσει στα δίχτυα του ΣΔΟΕ.

Νίκος Νικολόπουλος: Ο δυσαρεστημένος της λαϊκής Δεξιάς

«Ψηφίζω τον συνδυασμό του “όχι” για να φέρω την ανατροπή». Με αυτό το σύνθημα ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητάς του, θέλοντας εξαρχής να εστιάσει στην αντιμνημονιακή του ρητορική. Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ από το 1989 έως και τις πρόσφατες εκλογές – με εξαίρεση εκείνες του 2007 – ο κ. Νικολόπουλος παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του ως υφυπουργού Εργασίας. Ο ίδιος επικαλέστηκε τη διαφωνία του στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά στελέχη του κόμματος παρέπεμπαν στην δυσαρέσκεια της μη τοποθέτησής του στη θέση του υπουργού.

Ηλίας Παναγιώταρος: Με σύνθημα το μίσος

Από τα πρωτοπαλίκαρα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Ηλίας Παναγιώταρος είναι η επιλογή της Χρυσής Αυγής για την Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένο μάλιστα ότι είχε εκλεγεί και βουλευτής της Β’ Αθηνών στην τελευταία εθνική αναμέτρηση. Κατηγορούμενος και αυτός για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου, έχει πρωτοστατήσει σε προπηλακισμούς πολιτικών και σε σειρά επιθέσεων κατά μεταναστών. «Είμαστε εθνικιστές και το μίσος είναι υγιές συναίσθημα του ανθρώπου όταν στρέφεται ενάντια σε υπάνθρωπους» είναι μία από τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του.