Να αφήσει πίσω τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η μερική υποχώρηση των «58» από το σχήμα επιχειρεί η Ελιά και εστιάζει πλέον το ενδιαφέρον της στη Συνδιάσκεψη (8-9 Μαρτίου) που ουσιαστικά αποτελεί την αφετηρία του αγώνα για τις ευρωεκλογές.
Η Ελιά προχωράει στη συγκρότησή της με το ΠαΣοΚ, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, τη Δυναμική Ελλάδα, τους Νέους Μεταρρυθμιστές, την Πρωτοβουλία Β, την Πολιτεία 2012 και το δίκτυο Μπροστά, ενώ η πρωτοβουλία των 58 ενισχύει το εγχείρημα πολιτικά χωρίς να συμμετέχει στις οργανωτικές διαδικασίες. Η ονομασία του ευρωψηφοδελτίου θα είναι πιθανότατα Ελιά -Δημοκρατική Παράταξη ή Συμπαράταξη, ή εναλλακτικά Προοδευτική Παράταξη.
Οι 58 θα πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη και μάλιστα ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης θα είναι ένας εκ των ομιλητών στις διήμερες εργασίες της, στις οποίες θα παραστεί και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών για την Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυριότερη αιτία της απόφασης των 58 να μη συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο σχετίζεται με προσωπικές τους ευαισθησίες, που δεν είναι άσχετες με τη θεσμοθέτηση του σταυρού. Οπως χαρακτηριστικά λένε μέλη της πρωτοβουλίας, ο ανταγωνισμός θα ήταν άνισος καθώς κανένας εξ αυτών δεν διέθετε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να διεξαγάγει ικανοποιητική προεκλογική εκστρατεία, ενώ θα ήταν αρκετά υποτιμητικό για ορισμένους καθηγητές ή πανεπιστημιακούς που θα μπορούσαν να μπουν σε μη εκλόγιμες θέσεις στη λίστα να μη συγκεντρώσουν έναν σημαντικό αριθμό σταυρών. Κι αυτό γιατί ενώ είναι προβεβλημένοι και καταξιωμένοι στον χώρο τους δεν έχουν αναγνωρισιμότητα στο πανελλήνιο.

Σήμερα οι 58 συνεδριάζουν σε Ολομέλεια μέσα σ’ ένα βαρύ κλίμα, καθώς μέλη της πρωτοβουλίας καταγγέλλουν ότι οι αποφάσεις για τη μη οργανωτική συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές ελήφθησαν εν αγνοία τους. «Δεν υπάρχει κανένα ναυάγιο» δήλωσε χθες στον Βήμα FM ο Νίκος Μπίστης, τονίζοντας: «Δεν ήμασταν σύμφωνοι για τίποτε από αυτά. Η ουσία είναι ότι ακόμη κι η ανακοίνωση των 58 είναι αντιφατική, δηλαδή το ολίγον έγκυος. Θα πάμε χωρίς υποψηφίους στην κάλπη; Δεν μου φαίνονται σημαντικά αυτά τα πράγματα και στερούνται σοβαρότητας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Δερβένης είπε στον Alpha ότι «θα υπάρχουν άνθρωποι των 58 στο ευρωψηφοδέλτιο». Από την πλευρά του ο κ. Βούλγαρης αποδίδει την απόφαση που ελήφθη σε διαβουλεύσεις και διαπροσωπικές επαφές μεταξύ των 58.

Η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου συμμετέχει στην Ελιά και θα ορίσει και υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ο πρώην υπουργός είπε χθες στο TVXS ότι «το ιδανικό θα ήταν σύσσωμη η Κεντροαριστερά να είχε βρει μία πολιτική ενότητα κι ενόψει των ευρωεκλογών και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών». Σχολίασε επίσης ως θετικό το γεγονός πως οι 58 δεν είπαν ότι δεν μετέχουν στις διεργασίες.

Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠαΣοΚ Δημήτρης Καρύδης, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για την Κεντροαριστερά μεταξύ των αντιπροσωπειών, είπε χθες ότι «δεν περιμέναμε την εξέλιξη» και σχολίασε ότι ο κύριος λόγος για την απόφαση των 58 ήταν η θεσμοθέτηση του τρόπου εκλογής με σταυρό.

Στον ρόλο των 58 αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, λέγοντας στον Alpha ότι η κίνησή τους λειτούργησε καταλυτικά στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και επί της ουσίας η Ελιά έχει ήδη συντελεστεί.