Την πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για παραχώρηση τμήματος της λιμενικής ζώνης στην πόλη της Πάτρας υιοθέτησε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας.

Βασικό κριτήριο της παρέμβασης του κ. Βαρβιτσιώτη ήταν η απόδοση χώρων της λιμενικής ζώνης στους πολίτες και της σύνδεσηςτου λιμένα με τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πόλης.

«Εχουμε ευθύνη να παραδώσουμε ένα λιμάνι χωρίς συρματοπλέγματα, αλλά με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για την τοπική κοινωνία. Ενα λιμάνι που να έχει αποδοθεί ελεύθερα στους πολίτες», όπως είχε τονίσει σε σχετική του παρέμβασηο κ. Βαρβιτσιώτης τόσο σε ημερίδα στην Πάτρα, όσο και εντός Βουλής.

Η απόφαση περιλαμβάνει τον αποχαρακτηρισμό του χώρου από τον προβλήτα Αγίου Νικολάου έως τον προβλήτα Γούναρη και τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της ζώνης λιμένα αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένα Πάτρας.

Παράλληλα, αποδεσμεύονται χώροι από την χερσαία λιμενική ζώνη που θα αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των πολιτών.

Η απόφαση, επίσης, προβλέπει τη διαμόρφωση χερσαίου τμήματος της λιμενικής ζώνης από την οδό Ιερόθεου έως το χείμαρρο Διακονιάρη σε χώρους πρασίνου, με ποδηλατοδρόμο, πίστες αναρρίχησης και πίστες skating,με το κόστος της συντήρησής τουςνα επιβαρύνειτον Οργανισμό Λιμένα Πάτρας.

Τέλος, η απόφαση υπηρετώντας την αντιμετώπιση με ενιαίο και συνολικό τρόπο της σχέσης Πόλης και Λιμένα, μεγιστοποιεί τις δυνατότητες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Στόχος είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού λιμένα, ως στρατηγική πύλη της Δυτικής Ελλάδας, που θα διαμορφώσει ένα αναπτυξιακό περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.