Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε από το Λονδίνο την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος της Δύσης εναντίον της Ανατολής και δεν θα έπρεπε να είναι, δεν είναι (μια αναμέτρηση ανάμεσα) στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη επιλογή. Πρόκειται για τον λαό της Ουκρανίας και τις μελλοντικές επιλογές των Ουκρανών», σημείωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, «υποστηρίζει με σθένος την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ουκρανίας».

Ο βρετανός υπουργός ζήτησε επίσης από τις νέες ουκρανικές αρχές να σχηματίσουν «μια ευρεία κυβέρνηση με ανθρώπους από διάφορές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως από τα ανατολικά και τα νότια».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Δυτικοί δεν επιζητούν «να απομακρύνουν (την Ουκρανία) από τη Ρωσία». «Είναι μια χώρα η οποία έχει ανάγκη οικονομική βοήθεια από πολλές πηγές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Χέιγκ.

Ο Κέρι από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με άλλες χώρες, με όλους όσοι είναι διαθέσιμοι για να διασφαλιστεί ότι (η κατάσταση) θα ηρεμήσει».