Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ μπορεί να μιλάει ώρες για την κρίση στην Ελλάδα, τις «μισητές» τράπεζες και την επικίνδυνη τρόικα. Παρά το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, στέλνει στο πυρ το εξώτερον την πολιτική διάσωσης της καγκελαρίου Μέρκελ και επιμένει ότι –αργά ή γρήγορα –θα γίνει νέο κούρεμα χρέους. Το «όμορφο πρόσωπο» της γερμανικής Αριστεράς, που θεωρείται κόκκινο πανί ακόμη και για πολλούς συντρόφους της λόγω της προσήλωσής της σε ιδεολογήματα του κομμουνιστικού παρελθόντος, εύχεται καλή επιτυχία στον Αλέξη Τσίπρα και τον σκέφτεται ήδη από τώρα στου Μαξίμου…

Για πρώτη φορά έρχονται θετικά μηνύματα από την Ελλάδα: σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, αργή αλλά σταθερή επανεκκίνηση της οικονομίας… Φαίνεται λοιπόν ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυρίας Μέρκελ απέδωσε καρπούς.

Σε καμιά περίπτωση! Οι Ελληνες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, η νεανική ανεργία κινείται πάνω από το 25%, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης. Τμήματα του πληθυσμού κατρακύλησαν στη φτώχεια με αυτήν τη βίαιη πολιτική των περικοπών. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χωρίς τους τόκους. Αν τους συνυπολογίζαμε, το χρέος θα ήταν το ίδιο υψηλό. Τίποτα δεν λύθηκε. Εξάλλου η μεγάλη φτώχεια δείχνει ότι επρόκειτο για λανθασμένη πολιτική.
Και ποια είναι η σωστή πολιτική; Τα πακέτα στήριξης έσωσαν την Ελλάδα από βέβαιη χρεοκοπία.
Οι πόροι από τα πακέτα στήριξης δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Το 94% διοχετεύτηκε στους επενδυτές και στις τράπεζες και όχι στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, δεν έγιναν επενδύσεις στη χώρα, πήγαν σε πλούσιους επενδυτές. Αυτή την πολιτική διάσωσης την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλό το χρέος όπως σήμερα, ήταν μια πολιτική για τις τράπεζες και όχι για τους ανθρώπους!
Το κόμμα σας, το Κόμμα της Αριστεράς, είχε καλύτερη λύση να προτείνει;
Εμείς είχαμε προτείνει ήδη από το 2010 κούρεμα του χρέους και μάλιστα γερό κούρεμα. Ηδη από τότε η Ελλάδα ήταν υπερχρεωμένη. Ενα τέτοιο μέτρο θα έπληττε διεθνείς τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε για να μην πληγούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Με δάνεια για επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα ήταν σε άλλο ύψος από αυτά που τελικά δόθηκαν χωρίς κανένα νόημα και λογική και εξανεμίστηκαν χωρίς να ωφελήσουν τους Ελληνες.
Πιστεύετε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει κούρεμα χρέους;
Δεν θα το αποφύγουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το χρέος είναι πολύ υψηλό για να είναι βιώσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι αν γίνει θα βαρύνει τους ευρωπαίους φορολογουμένους, μια και μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους έχει «κοινωνικοποιηθεί». Αλλά γι’ αυτό ευθύνεται η ευρωπαϊκή πολιτική, αυτή πρέπει να αναλάβει τώρα και τις ευθύνες. Είμαι επίσης της άποψης ότι για να μειωθούν οι απώλειες στους φορολογουμένους, θα πρέπει να οδηγηθεί στο ταμείο η ελληνική οικονομική ελίτ που ευθύνεται για την καταστροφή και να πληρώσει κεφαλαιακό φόρο.
Οδεύουμε σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, κυρία Βάγκενκνεχτ;
Ακριβώς! Θα γίνει υπό τη μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων. Ολα αυτά δεν είναι λάθος, αλλά κατά την άποψή μου χρειαζόμαστε ένα δραστικό κούρεμα χρέους και ως Αριστερά ζητάμε λήψη μέτρων για να περιοριστούν οι συνέπειες.

Ελέχθησαν πολλά για τον ρόλο της τρόικας. Στην Ελλάδα είναι μισητή. Εσείς πώς εκτιμάτε το έργο της;

Σε ολόκληρη την Ευρώπη η τρόικα συμπεριφέρθηκε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Προκάλεσε μεγάλη δυστυχία. Εθεσε τη δημοκρατία εκτός ισχύος, διέλυσε την οικονομία και με τις επιταγές της όχι μόνο δεν ελάφρυνε το χρέος, αλλά το διόγκωσε. Απέτυχε παταγωδώς! Χάραξε λάθος πολιτική και πρέπει να της αφαιρεθεί άμεσα η εξουσία από τα χέρια.

Κρίνετε ότι πέρασε η κρίση του ευρώ;
Καθόλου! Γιατί δεν αντιμετωπίσαμε τις αιτίες της κρίσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές.
Τον θεωρώ εξαιρετικά χαρισματικό, δραστήριο, δεν έρχεται από τον βούρκο των παλαιών διεφθαρμένων κομμάτων. Εκπροσωπεί μια νέα, φρέσκια πολιτική. Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει ένα καλό αποτέλεσμα!
Κάποια ημέρα ίσως ο κ. Τσίπρας να γίνει και πρωθυπουργός;
Δεν ξέρω πόσο ακόμη η ελληνική κυβέρνηση θα αρνείται νέες εκλογές, θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των ευρωεκλογών. Νομίζω ότι η πολιτική που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερα κοινωνικά στοιχεία. Και κυρίως θα αντιμετώπιζε την τρόικα και τη Γερμανία με περισσότερο «τσαγανό» από ό,τι κάνει η νυν κυβέρνηση.