Θετικά επιχειρεί να προσεγγίσει τις εξελίξεις το ΠαΣοΚ, παρά τη διστακτικότητα που έδειξαν οι 58 οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν πίσω ως προς τη συμμετοχή τους στα οργανωτικά της παράταξης. Οπως έγινε σαφές και από τη χθεσινή δήλωση Βενιζέλου, για το ΠαΣοΚ και την ηγεσία του η συσπείρωση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης αποδίδει καρπούς, κάτι που φαίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, στα επιμελητήρια, σε συλλόγους αλλά και πολύ πρόσφατα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Θεωρεί δε ότι οι 58 –παρά τη διστακτικότητά τους –λειτούργησαν καταλυτικά ενεργοποιώντας δυνάμεις που θέλουν τη συσπείρωση του χώρου. Επίσης αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η μη συμμετοχή των 58 στα οργανωτικά θα συσπειρώσει το κόμμα τους. Ηδη αρκετά στελέχη του ΠαΣοΚ που είχαν επιφυλάξεις για τον ρόλο των 58 αντιμετώπισαν με ικανοποίηση την αποχώρησή τους από το ευρωψηφοδέλτιο.

Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης διερωτήθηκε μιλώντας στον Βήμα FM για τον σταυρό «εάν θέλουμε η Κεντροαριστερά να είναι πρωτοπόρα ή δέσμια παλαιών αντιλήψεων».

Την ίδια στιγμή το θέμα του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές που επιθυμούν να κατέβουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές έχει αρχίσει να απασχολεί το ΠαΣοΚ, ιδίως μετά την πολιτική απόφαση της ΝΔ να ζητήσει από τους γαλάζιους βουλευτές να παραιτηθούν εφόσον επιθυμούν να διεκδικήσουν έδρα στις Βρυξέλλες. Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι από τη στιγμή που τελικά ο σταυρός τραυμάτισε την Ελιά, λογικά θα πρέπει το ΠαΣοΚ να ακολουθήσει την τακτική του Αντώνη Σαμαρά. Αρχικώς ο κ. Βενιζέλος είχε πει σε συνεργάτες του ότι δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο και απομένει να φανεί τις επόμενες ημέρες ποιες θα είναι οι οριστικές του αποφάσεις ως προς αυτό.

Μέχρι στιγμής είναι ελάχιστοι εκείνοι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που έχουν δείξει προθυμία να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν δείχνει την ίδια διάθεση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούνται 2-3 υποψηφιότητες που να εκπέμπουν κάποιον συμβολισμό στον παραδοσιακό ψηφοφόρο του κόμματος, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις.