Διαχώρισε τη θέση του από τις ενέργειες του Γιάννη Βούλγαρη, βασικού εισηγητή και εμπνευστή της Πρωτοβουλίας των 58, ο Νίκος Μπίστης, εκ των ηγετικών στελεχών της κίνησης, με αφορμή τις εξελίξεις της Τρίτης όταν αποφασίστηκε η μη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο της λεγόμενης «Ελιάς».

Μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Νίκος Μπίστης τόνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει κανένα «ναυάγιο»» στις συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ και εξήγησε πως αυτό «είναι μια εκτίμηση που προέκυψε από μια αυθαίρετη ενέργεια ορισμένων».

«Είναι προφανές πού αναφέρομαι, σε μία ανακοίνωση και σε μία τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βούλγαρη και του κ. Βενιζέλου. Θέλω να είμαι πολύ σαφής: Δεν ήμασταν σύμφωνοι για τίποτε από αυτά», προσέθεσε ο Νίκος Μπίστης εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση του Γιάννη Βούλγαρη για τους «58» και τη συμμετοχή τους στην Ελιά.

Όπως είπε ο ίδιος, θα είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο και προσέθεσε: «Λέει η ανακοίνωση ότι θα στηριχθεί το ευρύ ψηφοδέλτιο, το οποίο – και αυτή είναι η είδηση – συγκροτήθηκε χθες με το όνομα που επέμενα «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη» και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Συμμετέχουν όλες οι μικρότερες κινήσεις της Κεντροαριστεράς που ήταν μέχρι πρότινος στους «58» και τώρα πάνε εκεί και συνεχίζουμε. Ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Μόσιαλος… Πολλοί που ήμασταν στους «58» και δεν συμφωνούμε με αυτό που έγινε, θα είμαστε στο ψηφοδέλτιο αυτό».

Εξήγησε ότι ενώ δεν ήθελε να θέσει υποψηφιότητα τώρα «πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτό που ακούστηκε από μέσα, το ιδεολόγημα ότι μπορούμε να στηρίξουμε ενώ δεν είμαστε μέσα. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, τη μάχη τη δίνεις. Κάποιοι άλλοι, θα είμαστε υποψήφιοι. Και έτσι έχουμε τώρα δέκα λόγους παραπάνω γι’ αυτό».