Όνειρο για πολλά χρόνια, ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αντίληψη για το αρχαίο δράμα, αποτέλεσε το ανέβασμα της Αντιγόνης του Σοφοκλή στη Μόσχα, που έγινε τελικά πραγματικότητα από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, στο Luna Theater.

Την παράσταση, που ήταν «καρπός» της συνεργασίας του θεάτρου με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, σκηνοθέτησε ο Αλεξάντρ Σμολιάκοφ.

Τον ρόλο της Αντιγόνης ερμήνευσε η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Δώρα Γιαννίτση, του Κρέοντα ο διακεκριμένος ομογενής ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτζίδης και του Αίμωνα ο δημοφιλής νεαρός ηθοποιός Ντμίτρι Μπικμπάγιεφ. Τη μουσική συνέθεσε ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νίκος Ξανθούλης. 

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε για την παράσταση, ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σεργκέι Προχάνοβ μοιράστηκε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι το θέατρό του επανέρχεται στο αρχαίο δράμα, με την προοπτική παρουσίασης της παράστασης σε άλλες πόλεις και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. 

Η Δώρα Γιαννίτση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στη διοίκηση του θεάτρου για τη στήριξη του εγχειρήματος στον σκηνοθέτη Αλεξάντρ Σμολιακόβ, άνθρωπο, όπως είπε, με λεπτή και βαθιά γνώση και αντίληψη της πεμπτουσίας της αρχαίας ελληνικής σκέψης και του αρχαίου δράματος και σε όλη την καλλιτεχνική ομάδα που πλαισίωσε την παράσταση.

Ο Αλεξάντρ Σμολιακόβ επεσήμανε το γεγονός ότι η θεματολογία του αρχαίου δράματος είναι γνωστή στο θέατρο Luna Theater και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό των ηθοποιών του θεάτρου, καθώς και από τη δουλειά όλων των συντελεστών της παράστασης, οι οποίοι αντιμετώπισαν την εν λόγω προσπάθεια με εξαιρετική αγάπη και μεράκι.

Ο διακεκριμένος ομογενής καλλιτέχνης, ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτζίδης, ανέπτυξε τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Κρέοντα, ενώ ο Ντμίτρι Μπικμπάγιεφ μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους την αγάπη του για την Ελλάδα και τα προσεχή καλλιτεχνικά του σχέδια.

Η παράσταση ανέβηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, ενώ η πρέσβειρα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου και στην πρεμιέρα.
 
Οι προσεχείς παραστάσεις της Αντιγόνης προγραμματίζονται για τις 4 και 21 Μαρτίου. 

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας είναι κοινωνικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Δραστηριοποιείται από το 2005, με βασικούς στόχους  τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη ρωσική πρωτεύουσα και την ελληνορωσική σύμπραξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από