Με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει ίσως την πιο δραματική πρόκληση στην εξουσία του: το πώς θα αντιδράσει στην αναταραχή στην Ουκρανία, μια χώρα που έχει χαρακτηρίσει «κρίσιμη» για τα ρωσικά συμφέροντα, στην οποία κατοικούν εκατομμύρια ρωσόφωνοι και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ρωσική ναυτική βάση. Η ξαφνική κατάρρευση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς αποτελεί βαρύ χτύπημα για τη στρατηγική του Πούτιν να βαθύνει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ουκρανία και έτσι να την εμποδίσει να στραφεί προς την Ευρώπη.

Η Μόσχα βέβαια διαθέτει ακόμα πολλούς συμμάχους και επιρροή στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στα ανατολικά και στη Χερσόνησο της Κριμαίας που φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Τι θα κάνει όμως ο Πούτιν; Εάν η Μόσχα υποστηρίξει ανοιχτά τις αποσχιστικές ομάδες στην Κριμαία, θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη καταστροφικών εχθροπραξιών που η Ευρώπη δεν έχει ξαναδεί μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Εάν το Κρεμλίνο αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια από τις ρωσόφωνες ομάδες της Ουκρανίας, θα μπορούσε να καταστρέψει την προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα του ισχυρού ηγέτη που υψώνει το ανάστημά του στη Δύση και να διαβρώσει τη συντηρητική εκλογική του βάση στη Ρωσία, όπου οι αντίπαλοί του δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν το ουκρανικό παράδειγμα.

Αντιμετωπίζοντας τόσο υψηλούς κινδύνους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σιωπηλός εξετάζοντας τις επιλογές του. Εχει ενδιαφέρον όμως ότι η ρωσική κρατική τηλεόραση παρουσίασε ειρωνικά ρεπορτάζ για τον Γιανουκόβιτς, αναφέροντας ότι ήταν πολύ αδύναμος να χρησιμοποιήσει βία ώστε να προστατεύσει την εξουσία του και ότι πρόδωσε την αστυνομία που τον στήριξε. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το τι σκοπεύει να κάνει το Κρεμλίνο σε περίπτωση που οι διαδηλωτές κατέβουν και πάλι στους δρόμους της Μόσχας.

Πάντως, η αναταραχή στο Κίεβο αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις του Πούτιν τόσο με την Ευρώπη όσο και με τις ΗΠΑ μετά τις αλληλοκατηγορίες για ανάμειξη στα εσωτερικά της Ουκρανίας.