Ενα τεράστιο ενθουσιώδες πλήθος και μία μπάντα περίμενε στην κατάμεστη πλατεία της Σεβαστούπολης να επιστρέψουν το Σάββατο οι «ήρωες» από το Κίεβο. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλοι άφηναν γαρίφαλα και κεριά για τους Χρυσούς Αετούς (Μπερκούτ) που έπεσαν πάνω στο καθήκον –και που σύμφωνα με τους διαδηλωτές σκότωσαν και βασάνισαν δεκάδες ανθρώπους στις βίαιες συμπλοκές της περασμένης εβδομάδας. Στη ρωσόφωνη Κριμαία οι ρόλοι είναι ανεστραμμένοι. Ηρωες είναι οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και εχθροί της Ουκρανίας οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές ή οι «καταληψίες» όπως προτιμούν να τους αποκαλούν κάποιοι.

Στην όμορφη Χερσόνησο της Κριμαίας, τη μοναδική περιοχή της Ουκρανίας όπου οι ρωσόφωνοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, η εξέγερση της Μεϊντάν αντιμετωπίζεται με φόβο, αν όχι με αποστροφή. Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι ένας εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα και την Κυριακή χιλιάδες πολίτες στη Συμφερούπολη δεσμεύονταν γραπτώς ότι θα πολεμήσουν για να προστατεύσουν την πόλη τους και την ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας. «Είμαστε φιλικοί άνθρωποι. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Αν όμως ο πόλεμος έρθει σε μας, ασφαλώς και θα απαντήσουμε», έλεγε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η Ναντέζντα Νιμτσίνοβα, μία 52χρονη καθηγήτρια ουκρανικής φιλολογίας. «Εάν χρειαστεί, θα βάψω την ουκρανική σημαία με αίμα στο πρόσωπό μου», πρόσθεσε. Η Νιμτσίνοβα αντιπροσωπεύει το σύνολο των πολιτών της Κριμαίας, για τους οποίους η μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας συνεχίζεται –σε αντίθεση με τους διαδηλωτές του Κιέβου που διακηρύσσουν τη νίκη τους απέναντι στο καθεστώς μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Περιοχή χρόνιας διαμάχης μετά το 1954, οπότε παραχωρήθηκε από την ΕΣΣΔ στην Ουκρανία, η Κριμαία έχει παλιούς πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της αποτελείται από ρωσόφωνους, ενώ στη Σεβαστούπολη βρίσκεται η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα από την πλευρά της παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κριμαία με την ίδια καχυποψία που αντιμετωπίζει την αξιοπιστία του Κιέβου στις οικονομικές τους συμφωνίες: μία νέα διοίκηση στην περιοχή επιφορτισμένη με αντιρωσικά αισθήματα ενδεχομένως να επανεξέταζε τις συμφωνίες που της δίνουν το δικαίωμα να διατηρεί εκεί τις βάσεις της έως το 2042.

Ενας νέος νόμος που ψηφίστηκε την Κυριακή από το ουκρανικό Κοινοβούλιο απειλεί να πυροδοτήσει μάλιστα νέες εντάσεις ανάμεσα στη φιλορωσική Ανατολική Ουκρανία και τη φιλοευρωπαϊκή Δυτική. Σύμφωνα με αυτόν, τα ρωσικά δεν θα αποτελούν από τούδε και στο εξής μία από τις επίσημες γλώσσες της χώρας. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας επιβάλει να μιλάμε ουκρανικά ή να μας υποδεικνύει σε τι είδους σχολεία θα στείλουμε τα παιδιά μας», τονίζει ο Σάμβελ Μάρτιαν, ο οποίος συλλέγει υπογραφές στη Συμφερούπολη για την υπεράσπιση της αυτονομίας της χερσονήσου. «Υπερασπιζόμαστε την Κριμαία μας από τη Δυτική Ουκρανία, η οποία το 1941 επέτρεψε την εισβολή των φασιστών», προσθέτει.

Οι Τάταροι

Από τους λίγους που πανηγυρίζουν τη νίκη της αντιπολίτευσης,είναι οι τουρκόφωνοι Τάταροιτης Κριμαίας