Τους 13 έφθασαν οι νεκροί από τις ταραχές που συγκλονίζουν τη Βενεζουέλα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ περίπου 150 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το χειρότερο είναι ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανότητα προσέγγισης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση – με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις αιματηρές διαδηλώσεις.

Οι Αρχές του Καράκας έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 529 ανθρώπων στο πλαίσιο των επεισοδίων, ενώ 45 συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση.

Το βράδυ της Δευτέρας διαψεύστηκαν οι όποιες ελπίδες για μια συνάντηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Ο τελευταίες απέρριψε με εντυπωσιακό τρόπο την πρόκληση του Νικολάς Μαδούρο να παραστεί σε σύσκεψη δημάρχων και κυβερνητών στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση-Τιτανικό».

«Αυτή είναι μία κυβέρνηση που πεθαίνει. Δεν πρόκειται να γίνω η ορχήστρα του Τιτανικού (της)», είπε χαρακτηριστικά ο Ενρίκε Καπρίλες. «Το προεδρικό μέγαρο δεν είναι το μέρος να μιλήσεις για ειρήνη, είναι το κέντρο επιχειρήσεων για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε.

Οι ταραχές που ξέσπασαν στα μέσα Φεβρουαρίου έχουν ως πηγή την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των Βενεζουελάνων ιδίως μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες και την αναποτελεσματική όπως περιγράφεται διακυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο: Στη Βενεζουέλα παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αγαθών, ανεξέλεγκτος πληθωρισμό και την υψηλή ανεργία.