Χρυσοθήρες στο χιόνι μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ορισμένοι από τους ολυμπιονίκες των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι, που ολοκληρώθηκαν στη ρωσική πόλη, αποδεικνύοντας πως έχουν και αυτοί την (και χρηματική) αίγλη τους.

Η Λευκορωσίδα Ντάρια Ντομράτσεβα (φωτογραφία) χάρισε στην πατρίδα της τρία χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματα του διάθλου και ήταν από τις μεγάλες μορφές των Αγώνων. Πίσω στην πατρίδα θα αυξήσει τον τραπεζικό της λογαριασμό κατά 450.000 δολάρια, αφού η χώρα της πριμοδοτούσε το κάθε χρυσό με 150.000 δολάρια. Οχι και άσχημα…

Ο κορεατικής καταγωγής Βίκτορ Αν άλλαξε υπηκοότητα και τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται με τη Ρωσία. Σοφή απόφαση, καθώς αναδείχθηκε πολυνίκης της διοργάνωσης με τρία χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο στα αγωνίσματα του πατινάζ ταχύτητας στη μικρή πίστα. Οι Ρώσοι πριμοδοτούσαν το χρυσό μετάλλιο με 113.200 δολάρια και το χάλκινο με 48.000, συνεπώς ο Αν θα εισπράξει από τη νέα του χώρα 387.600 δολάρια.

Αν είχε παραμείνει Κορεάτης; Θα εισέπραττε 923 δολάρια τον μήνα ως ισόβια σύνταξη, όπως προβλέπει το κράτος.

Η κορυφαία αθλήτρια της Νορβηγίας, και από τις μεγάλες μορφές των Αγώνων, Μάριτ Μπιόργκεν (τρία χρυσά στο Κρος Κάντρι) επιστρέφει σπίτι περήφανη αλλά όχι πλουσιότερη, καθώς η χώρα της δεν δίνει ούτε μία κορόνα (Νορβηγίας).

Η Ολλανδέζα Αϊριν Γουστ με τα περισσότερα μετάλλια στο σύνολο (πέντε), δύο χρυσά και τρία ασημένια, όλα στο πατινάζ ταχύτητας (εκεί η χώρα της κατέκτησε τα 23 από τα 24 συνολικά μετάλλιά της) θα πάρει 172.700 δολάρια.

Ο Ντένις Τεν, που πήρε το μοναδικό μετάλλιο του Καζακστάν (χάλκινο στο καλλιτεχνικό πατινάζ) θα πάρει 75.000 δολάρια, αφού η χώρα του ήταν η κορυφαία σε πριμοδότηση (250.000 το χρυσό!).