Ποδοσφαιρική «λαϊκή δημοκρατία» κόντρα στην εμπορευματοποίηση του λαοφιλέστερου αθλήματος έστησαν απογοητευμένοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην αγγλική ποδοσφαιρική πρωτεύουσα και το απολαμβάνουν!

Η διοίκηση και οι οπαδοί της Football Club United of Manchester, σύλλογος που ιδρύθηκε το 2005 από οπαδούς που εναντιώνονταν στην πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους Γκλέιζερ, δεν ενδιαφέρονται για μεγάλες χορηγίες, συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα ή ακριβές μεταγραφές.

Στοχεύουν στο συναίσθημα που μπορεί να δημιουργήσει το ποδόσφαιρο και επιδιώκουν να διαδραματίσουν δημιουργικό ρόλο στην τοπική κοινωνία.

Οι βασικές αρχές της FC United of Μanchester; Η διοίκηση εκλέγεται δημοκρατικά από τα μέλη του συλλόγου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ψηφοφορίες. Απαντες γίνονται δεκτοί ως μέλη, χωρίς διακρίσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για προσιτές τιμές εγγραφής. «Το ποδόσφαιρο πρέπει να επιστρέψει στους φιλάθλους. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τη δοξασμένη Γιουνάιτεντ. Ο Φέργκιουσον ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να αντιταχθεί στον Μάλκολμ Γκλέιζερ, αλλά προτίμησε να αποκτήσει ο ίδιος περισσότερη ισχύ» δήλωσε ο πρόεδρος της Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ Αντι Ουόλς, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».
Οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών και οι τιμές των εισιτηρίων είναι προσαρμοσμένες στις βασικές αρχές του συλλόγου. Το ετήσιο εισιτήριο διαρκείας της FC United τιμάται 150 στερλίνες. «Αν κάποιος φίλαθλος δεν έχει, πληρώνει τα μισά ή και λιγότερο, διότι εμείς είμαστε κοινότητα» πρόσθεσε ο πρόεδρος.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. Κατά την άποψή του, το μεγάλο τεστ για την FC United θα είναι η μετάβαση από το νοικιασμένο γήπεδο Γκιγκ Λέιν, στην περιοχή Μπέρι, σε νέο 10.000 θέσεων. Κατά μεγάλο ποσοστό η κατασκευή χρηματοδοτείται από τα κρατικά ταμεία και από τον δήμο.

«Η FC United αποτελεί παράδειγμα όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά για τη σύγχρονη κοινωνία» σχολίασε ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος τιμήθηκε στο 64ο Φεστιβάλ Βερολίνου με ειδική Χρυσή Αρκτο για το σύνολο της κινηματογραφικής προσφοράς του. «Μου άρεσε το αίσθημα της κοινότητας και η επιθυμία αναγέννησης βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Ανάλογα εγχειρήματα αποτελούν μεγάλη ελπίδα αλλαγής κόντρα στο ποδόσφαιρο των κερδοσκόπων και των ολιγαρχών. Το ποδόσφαιρο έχει σημασία μόνο αν ανήκει στους φιλάθλους» πρόσθεσε ο 77χρονος σκηνοθέτης.

Οι απογοητευμένοι από την εμπορευματοποίηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν οπαδοί της FC United of Manchester δεν απογοητεύονται από τις χαμένες ευκαιρίες τα τελευταία τρία χρόνια για άνοδο από την έβδομη στην έκτη κατηγορία. «Στο Ολντ Τράφορντ δεν ήμασταν πλέον φίλαθλοι, ήμασταν πελάτες» δήλωσε η κυρία Κρις στη «Ρεπούμπλικα», μασουλώντας πατατάκια στις εξέδρες του Γκιγκ Λέιν.