Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το σύνολο σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας (μόνον δύο απουσιάζουν) βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ για μια διήμερη επίσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή της στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Την Τρίτη η Μέρκελ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα συμπροεδρεύσουν στο πέμπτο κοινό ετήσιο υπουργικό τους συμβούλιο -το πιο εκτεταμένο που έχει γίνει ποτέ.

Η σύνοδος αυτή θα συμπεριλάβει την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και μιας που προβλέπει την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ισραηλινούς ταξιδιώτες σε χώρες οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Ταυτόχρονα, η καγκελάριος, που τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στο Ισραήλ, αναμένεται να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το γεγονός αυτό για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που έχουν αρχίσει υπό την αιγίδα της διπλωματίας των ΗΠΑ με στόχο να συναφθεί μια συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές ως τον Απρίλιο.

Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι η πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά τους εποικισμούς. Είναι ένα από τα ζητήματα-κλειδιά τα οποία απειλούν να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται εδώ και έξι μήνες.

Η επίσκεψη σημειώνεται εν μέσω των εντεινόμενων εκκλήσεων στην Ευρώπη να κηρυχθεί μποϊκοτάζ σε βάρος του εβραϊκού κράτους λόγω της συνεχιζόμενης εποικιστικής του δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

Την ίδια στιγμή και στο Ισραήλ διατυπώνονται ανησυχίες για το ότι, εάν καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να πάρει μέτρα σε αντίποινα εναντίον της χώρας.

Πριν από την αποχώρησή της η Μέρκελ αναμένεται να λάβει την ανώτατη τιμητική πολιτική διάκριση του εβραϊκού κράτους από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, για την «απαρασάλευτη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και τον αγώνα της εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από