Μανιφέστο προγραμματικών θέσεων για την Ευρώπη καταθέτει σε δημόσιο διάλογο η πρωτοβουλία των 58, λίγες ημέρες πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους που συμμετέχουν στην Ελιά.

Στο κείμενό τους με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί επειδή αλλάζει» οι 58 ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση της τρόικας και την καθιέρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ τονίζουν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύπτει ούτε στη στρατηγική της λιτότητας ούτε όμως και στον λαϊκισμό.

«Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες στις επόμενες ευρωεκλογές θα στηρίξουμε την Ευρώπη, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη όχι να την καταστρέψουμε είτε στο όνομα του εθνικισμού είτε των ανιστόρητων ιδεοληψιών» τονίζουν και προσθέτουν: «Δεν ψηφίζουμε για να τιμωρήσουμε την Ευρώπη σαν θυμωμένοι παρίες. Ψηφίζουμε ως πολίτες και συνιδρυτές, έχοντας την αυτογνωσία των λαθών μας, τη δύναμη των προσπαθειών μας, τη συνείδηση των επιλογών μας».

Οι 58 είναι σαφείς ως προς τις στοχεύσεις που πρέπει να έχει η Ευρώπη και αναφέρουν στο κείμενό τους ότι «λέμε όχι στην αδιαλλαξία της λιτότητας και στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό» τονίζοντας ότι η «συντηρητική Ευρώπη υπό την ηγεμονία της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας αυξάνει τις εθνικές διαιρέσεις και τις κοινωνικές ανισότητες». Παράλληλα τονίζουν ότι «λέμε όχι στους οπαδούς του αχαλίνωτου εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και στον ευρωσκεπτικισμό» και επισημαίνουν ότι «η αναβίωση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ακόμα χειρότερα του νεοναζισμού, πρέπει να βρει αντιμέτωπο ένα συμπαγές δημοκρατικό μέτωπο».

Ομως παίρνουν σαφείς αποστάσεις και από τη λαϊκιστική Αριστερά «που δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θέλει ή δεν θέλει την Ευρώπη» και αναφέρουν ότι η αλλαγή της Ενωμένης Ευρώπης δεν περνά μέσα από τη διάλυσή της. «Δεν είναι λύση η φυγή σε κάποιο «αντικαπιταλιστικό» νεφέλωμα, λύση είναι ένα τολμηρό πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν αναπτυξιακή και κοινωνικά δικαιότερη τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μοντέλου».

ΚΡΙΤΙΚΗ. Οι 58 ασκούν κριτική στους σοσιαλιστές και δημοκράτες στους οποίους καταλογίζουν «ατολμία» και επισημαίνουν ότι «ανέχθηκαν τη μετριότητα των ευρωπαϊκών επιλογών της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας και υποτάχθηκαν σε κακές πολιτικές και επιλογές σε πρόσωπα κλειδιά».

Παρ’ όλα αυτά παραμένουν εκφραστές της προωθητικής σύνθεσης στην κατεύθυνση της αλλαγής στην Ευρώπη. Αναφέρουν ότι οι 58 «συμμετέχουμε διεκδικητικά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μοιραζόμαστε τις αξίες του. Συμφωνούμε στον προγραμματικό του λόγο. Διαφωνούμε ουσιαστικά με την στάση του στην περίοδο της κρίσης, με τις θέσεις πολλών στελεχών του για την κατάσταση στην Ελλάδα, για τις πολιτικές στον Νότο. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, να συναγωνιζόμαστε, χωρίς να ταυτιζόμαστε».

Εκτενή αναφορά κάνουν οι 58 στο μανιφέστο τους και στην οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική διακυβέρνηση τονίζοντας ότι η κρίση μάς έδειξε ότι χωρίς αυτήν το κόστος που θα πληρώνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί θα είναι βαρύ και η ενότητα της ευρωζώνης θα κινδυνεύει.

ΟΙ 58 ΖΗΤΟΥΝ: Αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Δημοκρατικό πολιτικό έλεγχο της ΕΚΤ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατάργηση της τρόικας και ανάθεση της εποπτείας για την εφαρμογή πολιτικών οικονομικής προσαρμογής στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ζητούν ακόμη δημιουργία κεντρικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης για τη σταθεροποίηση και την αντιμετώπιση της ύφεσης σε μεμονωμένα κράτη – μέλη, ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου στη χρηματοδότηση επενδύσεων και την υποβοήθηση της ανάκαμψης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και εταιρικής φοροαποφυγής και συμφωνία για μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους και διασφάλισής του. Τέλος, ζητούν την καθιέρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άπορους και αντίστοιχου επιδόματος ανεργίας.