Κατάλογοι με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς αναρτούνται στα δημαρχεία όλης της χώρας, για την άμεση ενημέρωση των ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του Ταμείου επιχειρεί να βάλει…φρένο στην ταλαιπωρία των πολιτών μετά το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στον χώρο της Υγείας έχουν ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αναζητούν -σε αρκετές περιπτώσεις μάταια- γιατρό που δεν έχει λήξει το πλαφόν των μηνιαίων επισκέψεων του ή να περιμένουν στις ουρές που έχουν σχηματιστεί στο ΕΣΥ ακόμη και για απλή συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, «μετά το “λουκέτο” στον ΕΟΠΥΥ εκτρέπονται κάθε μήνα στα Νοσοκομεία 1,8 εκατ. ραντεβού, αυξάνοντας κατακόρυφα τη νοσηλευτική κίνηση κατά 30%».

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι τα στοιχεία των συμβεβλημένων γιατρών είναι αναρτημένα και site του Οργανισμού, www.eopyy.gov.gr.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, θα ακολουθήσει άμεσα η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την σύσταση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου με επιπλέον αρμοδιότητες την έγκριση μετάβασης για νοσηλεία στο εξωτερικό έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ευαίσθητη και κρίσιμη αυτή διαδικασία, χωρίς ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Στο ίδιο πλαίσιο συστήνονται Επιτροπές εξωσωματικής , Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους Ειδικών Θεραπειών αλλά και οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, ώστε να εξεταστούν όλα τα περιστατικά που αφορούν κατ΄ αντιστοιχία εξωσωματικές, φάρμακα υψηλού κόστους αλλά και αναρρωτικές άδειες.

Επίσης το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προχωρούν στην τοποθέτηση ελεγκτών ιατρών σε όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, αλλά και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές κλινικές.​