Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρονται ονομαστικά οι τράπεζες, οι οποίες κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν ευνοηθεί από την κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και υπενθυμίζει τη θέση του, ότι οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο».

     Εξάλλου, η αξιωματική αντιπολίτευση «προειδοποιεί ότι το σύνολο των ενεργειών και αποφάσεων θα ερευνηθούν διεξοδικά, προκειμένου να αποδοθούν οι ενδεχόμενες σοβαρότατες ευθύνες, που αναλογούν σε όσους κριθούν ότι εμπλέκονται στις σκανδαλώδεις αυτές ενέργειες απαξίωσης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο», και ότι «θα ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς του Δημοσίου».

     Επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μετά την επικείμενη συμφωνία με την τρόικα και τη δημοσιοποίηση των επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα, τελικά, θα προχωρήσουν στο ξεπούλημα των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με δημόσιο χρήμα και αποτελούν δημόσια περιουσία, εγείροντας τεράστια ζητήματα, οικονομικά, πολιτικά και ηθικά».

     Το Τμήμα Οικονομική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, στην εκτενή ανακοίνωσή του, πως «η διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ύψους 5 δισ., χωρίς μάλιστα στη νέα έκθεση της Black Rock να έχει συμπεριληφθεί το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο (!), αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης».

Με αυτή την εξέλιξη, προσθέτει, διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τόσο οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και τραπεζικών στελεχών, ότι δεν επρόκειτο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. «Τι πρέπει να περιμένουμε άραγε από τα νέα stress tests, που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2014 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα γίνουν με αυστηρότερα σενάρια;» ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση.
    

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει «τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι οι μετοχές των τραπεζών επρόκειτο να ανακτηθούν από τους ιδιώτες μετόχους σε τέτοιες τιμές, ώστε τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον τα 25 δισ. που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος».

     «Εντούτοις» υπογραμμίζει «οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο θα περιγράφονται διαδικασίες για την άντληση νέων κεφαλαίων από τις τράπεζες, που έχουν λάβει κρατική βοήθεια, με τρόπο που να προκύπτει ζημιά για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να υποβάλει άμεσα δημόσια προσφορά για την εξαγορά των warrants των τραπεζών σε είδος, δηλαδή για ανταλλαγή των warrants με μετοχές, που αυτήν τη στιγμή έχει στην ιδιοκτησία του το ελληνικό Δημόσιο (περιπτώσεις Alpha, Πειραιώς και Εθνική). Έτσι, το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αποδεσμευθούν από τον έλεγχο του ΤΧΣ».

     Για τη Eurobank, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ανακεφαλαιοποιήθηκε 100% με δημόσιο χρήμα και υπενθυμίζουμε ότι με σειρά αποφάσεών τους ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ επιφύλαξαν προνομιακή μεταχείριση του μεγαλομετόχου Λάτση, στον οποίο επιτράπηκε να "δραπετεύσει" από τη Eurobank και να γίνει μέτοχος της Εθνικής, χωρίς να καταβάλει το μέρος της ζημιάς που του αναλογούσε. Είναι, άραγε, τυχαίο ότι η ζημιά, που του χαρίστηκε, είναι ίση με τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια (2 με 2,5 δισ.); Παράλληλα, η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank αποτελεί απόδειξη της σκοπιμότητας ή στην καλύτερη περίπτωση της ανικανότητας αυτών που θυσίασαν ανώφελα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να προσφερθεί ως δέλεαρ για την πώληση της Eurobank».

     Για την Alpha, την Πειραιώς και την Εθνική, σημειώνει: «Πέτυχαν την ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή του 10%, τα warrants (δικαιώματα επαναγοράς) παραχωρήθηκαν χωρίς αντίτιμο, δηλαδή χαρίστηκαν σαν δώρο, σε όσους συμμετείχαν στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, μία παγκόσμια πρωτοτυπία, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως σκάνδαλο. Το δώρο αυτό πρόκειται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο με τη διαφαινόμενη παροχή δυνατότητας στο ΤΧΣ να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των warrants σε είδος, δηλαδή ανταλλαγή των warrants με μετοχές, έτσι ώστε οι ιδιώτες μέτοχοι να βρεθούν να ελέγχουν τις τράπεζες χωρίς κανένα γι' αυτούς κόστος».

     «Στόχος της κυβέρνησης» σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι να προλάβουν να παραχωρήσουν τις τράπεζες στο ιδιωτικό κεφάλαιο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και μπλοκάρει το "χάρισμα" των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ! Δηλαδή, πρόκειται για ένα ακόμα δώρο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που θα αποκτήσουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού ολόκληρης της οικονομίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από